Makaron kojarzy się z kuchnią włoską, jednak jest przygotowywany na całym świecie i to na wiele sposobów. Istnieje jego wiele gatunków, nie tylko robi się go z pszenicy i jajek, ale również z innych rodzajów mąki, ryżu, soi itp. Można go zrobić samemu w domu, jak i kupić w sklepie. Przyrządzany jest jako dodatek do dań, ale też danie główne. Jednak trzeba wiedzieć jak go ugotować aby był smaczny.
Makarony gotowe
Jeżeli chodzi o makarony, które można kupić w sklepie, to wystarczy przeczytać na opakowaniu "Sposób przygotowania", w którym wszystkie kroki opisane są dosyć szczegółowo i tzreba tylko pilnować wskazanego na opakowaniu czasu. No chyba, że chcemy aby nasz makaron był al dente, to wtedy czas gotowania nieco skracamy, próbując makaronu, czy pasuje nam taka jego twardość. Makaron al dente jest nieco twardawy, ale wówczas można go poddawać dalszym procesom np.: podsmażaniu z sosem albo pieczeniu w piekarniku.
Robimy własny makaron
Chcąc wykonać swój domowy makaron należy przygotować mąkę, sól oraz jajka. Suche składniki należy przesiać, następnie dodać jajka. Kolejnym krokiem jest wymieszanie, aby powstała jednolita masa. Następnie dajemy ciastu chwilkę na odpoczynek pod przykryciem ręcznika kuchennego. Następnie należy rozwałkować i pokroić makaron w wybrane kształty. Są również specjalne maszynki do robienia makaronu, dzięki którym zrobisz spaghetti lub tagiatelle. Następnie zagutuj wodę z solą i odrobiną oliwy, co sprawi, że makaron się nie poklei. Gotuj 7-10 minut w zależności od makaronu. Najlepiej po prostu próbować co kilka minut czy jest już dobry.