Jak ugotować warzywa w mikrofalówce

Kuchenka mikrofalowa to urządzenie, które większości kojarzy się z szybkim odgrzewaniem wcześniej przyrządzonych potraw. Okazuje się, że przy jej pomocy można też w krótkim czasie ugotować warzywa. Pomimo, że gotowanie warzyw zajmuje niewiele czasu to pozostają one soczyste i mają bogaty smak i aromat. Każda kuchenka mikrofalowa jest w stanie ugotować wyśmienite warzywa, np. brokuły, kalafior, groszek, jak i ziemniaki i buraki, czy też gotowe mieszanki warzyw, które nie wymagają krojenia ani obierania. Jak ugotować warzywa w mikrofalówce w 10 minut? Oto sprawdzony sposób.
Naczynie żaroodporne
Jednym ze sposobów szybkiego ugotowania warzyw w mikrofalówce jest włożenie ich do specjalnego naczynia nadającego się do użycia w kuchence mikrofalowej lub naczynia żaroodpornego. Należy ułożyć je w taki sposób, by większe warzywa znajdowały się przy krawędzi naczynia. Kolejnym krokiem jest nalanie do naczynia wody i posypanie ich przyprawami. Po przykryciu ich pokrywką do mikrofalówki lub folią kuchenną umieszczamy je w urządzeniu i włączamy je. Warzywa będą gotowe w 10 -12 minut. Oprócz krótkiego czasu przygotowania zaletą tego sposobu gotowania jest także zachowanie najważniejszych składników i witamin, które nie są narażone na wypłukanie jak podczas zwykłego gotowania, kiedy część z nich wylewana jest z wodą przy odcedzaniu.
Dodaj komentarz
Najlepsze porady Kulinarne Czy inspiracja Jak ugotować warzywa w mikrofalówce przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak ugotować warzywa w mikrofalówce? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
Doskonały smak
super przydatne informacje. na pewno spróbuję :)