Najlepsze Porady KulinariaJak wybrać i przyrządzić rybę? Ocena 5 na podstawie 3 komentarzy

Jak wybrać i przyrządzić rybę?

Jak wybrać i przyrządzić rybę? Przyprawianie ryby

Ryby to źródło pełnowartościowego białka, a także różnych witamin i minerałów. W tłustych rybach morskich występują na przykład zdrowe kwasy omega-3, które chronią przez chorobami serca, zmniejszają ryzyko osteoporozy i wzmacniają odporność. Mimo tych właściwości, wciąż wiele osób unika spożywania ryb. Odstraszają je bowiem charakterystyczny zapach i posmak. Tymczasem ryby powinno się spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu. Jak pozbyć się niechcianego aromatu? Jak rozpoznać, czy ryba jest świeża? I które z ziół i przypraw najlepiej się z nią skomponują? Zapraszamy do lektury!


Jak kupić świeżą rybę?
W sklepach i marketach mamy obecnie duży wybór świeżych ryb, jednak nie wszystkie nadają się jeszcze do spożycia. Tym, co powinno zaalarmować w na samym początku jest nieprzyjemny zapach, który może świadczyć o psuciu się produktu. Świeża ryba powinna pachnieć morzem lub rzeką, jeśli w ogóle. Ważny jest także wygląd - należy sprawdzić, czy skóra ryby jest wilgotna i gładka, a łuski dobrze do niej przylegają. Oczy natomiast powinny być jasne i wypełniać cały oczodół. Jeśli są mętne i zapadnięte, ryby nie należy kupować. Inne czynniki to kolor skrzeli - w zależności od gatunku powinny być czerwone lub jasnoróżowe oraz jędrność mięsa. Świeże po naciśnięciu będzie szybko wracać do pierwotnego kształtu.

Nieprzyjemne posmak i zapach
Niektóre gatunki, nawet jeśli są świeże, mogą wydzielać charakterystyczny, ostry zapach, który od nich odstrasza. By się go pozbyć często wystarczy umyć rybę pod bieżącą wodą, a następnie skropić ją z sokiem cytryny i wstawić do lodówki. Po godzinie zapach zniknie. Inną metodą poradzenia sobie z nieprzyjemnym aromatem jest moczenie ryby przez dwie godziny w mleku, co będzie przydatne zwłaszcza w przypadku ryb o posmaku mułu. Należą do nich chociażby karp, pstrąg czy sum. Ryby można także zamarynować na kilkanaście minut przed przyrządzeniem. Przyda się do tego oliwka, rozgnieciony ząbek czosnku, koper, sok z cytryny i ulubione zioła.

Doprawianie ryb
W przyrządzaniu ryby najważniejsze jest jest jej odpowiednie doprawienie. Do każdego gatunku świetnie pasować będzie sok z cytryny, który, jak już wspomniano, pozbawi rybę nieprzyjemnego posmaku, a przy tym sprawia, że mięso będzie delikatniejsze. Innymi ważnymi przyprawami są sól (w małych ilościach), pieprz oraz koper. Z tłustymi rybami, takimi jak łosoś, makrela czy śledź dobrze skomponują się rozmaryn i majeranek. Warto też dodać do nich zamiast pieprzu odrobinę słodkiej lub ostrej papryki, która pomoże w strawieniu potrawy. Ciekawym dodatkiem do ryb duszonych i smażonych będzie odrobina curry, natomiast do dań gotowanych - tymianek i liść laurowy.

Dodaj komentarz

Porada Jak wybrać i przyrządzić rybę?
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
facebook like 125
facebook unlike 1

Porady Kulinarne Czy nasza porada Jak wybrać i przyrządzić rybę? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak wybrać i przyrządzić rybę?? Jeżeli tak proszę dodaj swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu

Jak wybrać i przyrządzić rybę?
Dodano:
facebook like 41
facebook unlike 1

Polecam

Daria
Dodano:
facebook like 0
facebook unlike 0

Przyrządzić dobrze rybę to prawdziwa sztuka, ale najważniejsze jest to żeby była świeża


Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Jakie proporcje ?
sprawdza się! polecam
Znakomity artykuł, bardzo dobrze sie go czyta. Wiele...
Najlepsze porady Kulinarne Czy porada Jak zrobić kawę mrożoną?...
Kulinarne porady Czy inspiracja Co jeść na przyrost masy...
Porady Kulinaria Czy inspiracja Jak przygotować ryż do...
Kulinarne porady Czy inspiracja Zapiekany kalafior oto prosty...