09.02.2024

Jak wybrać i przyrządzić rybę?

Jak wybrać i przyrządzić rybę?

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Ewa Wojciechowska
Ewa jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z kulinariami i zdrowym gotowaniem. Jej artykuły zawierają przepisy na smaczne i zdrowe potrawy, porady dotyczące planowania posiłków oraz informacje o wartościach odżywczych różnych produktów.
Udostępnij

Ryby to źródło pełnowartościowego białka, a także różnych witamin i minerałów. W tłustych rybach morskich występują na przykład zdrowe kwasy omega-3, które chronią przez chorobami serca, zmniejszają ryzyko osteoporozy i wzmacniają odporność. Mimo tych właściwości, wciąż wiele osób unika spożywania ryb. Odstraszają je bowiem charakterystyczny zapach i posmak. Tymczasem ryby powinno się spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu. Jak pozbyć się niechcianego aromatu? Jak rozpoznać, czy ryba jest świeża? I które z ziół i przypraw najlepiej się z nią skomponują? Zapraszamy do lektury!


Jak kupić świeżą rybę?
W sklepach i marketach mamy obecnie duży wybór świeżych ryb, jednak nie wszystkie nadają się jeszcze do spożycia. Tym, co powinno zaalarmować w na samym początku jest nieprzyjemny zapach, który może świadczyć o psuciu się produktu. Świeża ryba powinna pachnieć morzem lub rzeką, jeśli w ogóle. Ważny jest także wygląd - należy sprawdzić, czy skóra ryby jest wilgotna i gładka, a łuski dobrze do niej przylegają. Oczy natomiast powinny być jasne i wypełniać cały oczodół. Jeśli są mętne i zapadnięte, ryby nie należy kupować. Inne czynniki to kolor skrzeli - w zależności od gatunku powinny być czerwone lub jasnoróżowe oraz jędrność mięsa. Świeże po naciśnięciu będzie szybko wracać do pierwotnego kształtu.

Nieprzyjemne posmak i zapach
Niektóre gatunki, nawet jeśli są świeże, mogą wydzielać charakterystyczny, ostry zapach, który od nich odstrasza. By się go pozbyć często wystarczy umyć rybę pod bieżącą wodą, a następnie skropić ją z sokiem cytryny i wstawić do lodówki. Po godzinie zapach zniknie. Inną metodą poradzenia sobie z nieprzyjemnym aromatem jest moczenie ryby przez dwie godziny w mleku, co będzie przydatne zwłaszcza w przypadku ryb o posmaku mułu. Należą do nich chociażby karp, pstrąg czy sum. Ryby można także zamarynować na kilkanaście minut przed przyrządzeniem. Przyda się do tego oliwka, rozgnieciony ząbek czosnku, koper, sok z cytryny i ulubione zioła.

Doprawianie ryb
W przyrządzaniu ryby najważniejsze jest jest jej odpowiednie doprawienie. Do każdego gatunku świetnie pasować będzie sok z cytryny, który, jak już wspomniano, pozbawi rybę nieprzyjemnego posmaku, a przy tym sprawia, że mięso będzie delikatniejsze. Innymi ważnymi przyprawami są sól (w małych ilościach), pieprz oraz koper. Z tłustymi rybami, takimi jak łosoś, makrela czy śledź dobrze skomponują się rozmaryn i majeranek. Warto też dodać do nich zamiast pieprzu odrobinę słodkiej lub ostrej papryki, która pomoże w strawieniu potrawy. Ciekawym dodatkiem do ryb duszonych i smażonych będzie odrobina curry, natomiast do dań gotowanych - tymianek i liść laurowy.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Przyrządzić dobrze rybę to prawdziwa sztuka, ale najważniejsze jest to żeby była świeża
~Daria
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinarne Czy nasza porada Jak wybrać i przyrządzić rybę? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak wybrać i przyrządzić rybę?? Jeżeli tak proszę dodaj swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak wybrać i przyrządzić rybę?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Polecam
~Jak wybrać i przyrządzić rybę?
09.02.2024

Nowe artykuły

Co to jest najpiękniejszy domek do wynajęcia w Radawie wśród lasów iglastych?
Co to jest najpiękniejszy domek do wynajęcia w Radawie wśród lasów iglastych?
Radawa to malownicza miejscowość położona w sercu lasów iglastych. To właśnie tutaj znajduje się najpiękniejszy domek do wynajęcia, który oferuje niepowtarzalne doznania związane z bliskością natury i możliwością
Różnice między maszynami pakującymi dla branży spożywczej oraz przemysłowej
Różnice między maszynami pakującymi dla branży spożywczej oraz przemysłowej
Pakowanie produktów to kluczowy element w wielu sektorach przemysłu, od branży spożywczej po przemysł ciężki. Odpowiednie opakowanie zapewnia nie tylko ochronę produktu, ale także wpływa na efektywność procesów
Technologia CNC i jej rola w nowoczesnym meblarstwie
Technologia CNC i jej rola w nowoczesnym meblarstwie
Współczesne meblarstwo, będące integralną częścią dziedziny wzornictwa i produkcji, znajduje się w dynamicznym procesie przemian, podążając za nieustannym postępem technologicznym i niezbędnymi adaptacjami do zmieniających się
Różnice między aftami a pleśniawkami - jak je rozpoznać?
Różnice między aftami a pleśniawkami - jak je rozpoznać?
Zdrowie jamy ustnej jest kluczowe dla naszego ogólnego samopoczucia, a pojawiające się w niej problemy mogą znacząco wpłynąć na jakość życia. Dwie najczęstsze dolegliwości, które mogą powodować dyskomfort w jamie ustnej, to afty i pleśniawki. Chociaż często używamy tych terminów zamiennie, to są to różne schorzenia, które wymagają innego podejścia do leczenia. W dalszej części niniejszego artykułu przedstawiamy, czym się różnią, jak je rozpoznać i jak skutecznie je leczyć (np. nieocenionym wsparciem w procesie regeneracji uszkodzonych tkanek może być żel na afty i pleśniawki Aftident).
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności