Ryby to źródło pełnowartościowego białka, a także różnych witamin i minerałów. W tłustych rybach morskich występują na przykład zdrowe kwasy omega-3, które chronią przez chorobami serca, zmniejszają ryzyko osteoporozy i wzmacniają odporność. Mimo tych właściwości, wciąż wiele osób unika spożywania ryb. Odstraszają je bowiem charakterystyczny zapach i posmak. Tymczasem ryby powinno się spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu. Jak pozbyć się niechcianego aromatu? Jak rozpoznać, czy ryba jest świeża? I które z ziół i przypraw najlepiej się z nią skomponują? Zapraszamy do lektury!
Jak kupić świeżą rybę?
W sklepach i marketach mamy obecnie duży wybór świeżych ryb, jednak nie wszystkie nadają się jeszcze do spożycia. Tym, co powinno zaalarmować w na samym początku jest nieprzyjemny zapach, który może świadczyć o psuciu się produktu. Świeża ryba powinna pachnieć morzem lub rzeką, jeśli w ogóle. Ważny jest także wygląd - należy sprawdzić, czy skóra ryby jest wilgotna i gładka, a łuski dobrze do niej przylegają. Oczy natomiast powinny być jasne i wypełniać cały oczodół. Jeśli są mętne i zapadnięte, ryby nie należy kupować. Inne czynniki to kolor skrzeli - w zależności od gatunku powinny być czerwone lub jasnoróżowe oraz jędrność mięsa. Świeże po naciśnięciu będzie szybko wracać do pierwotnego kształtu.
Nieprzyjemne posmak i zapach
Niektóre gatunki, nawet jeśli są świeże, mogą wydzielać charakterystyczny, ostry zapach, który od nich odstrasza. By się go pozbyć często wystarczy umyć rybę pod bieżącą wodą, a następnie skropić ją z sokiem cytryny i wstawić do lodówki. Po godzinie zapach zniknie. Inną metodą poradzenia sobie z nieprzyjemnym aromatem jest moczenie ryby przez dwie godziny w mleku, co będzie przydatne zwłaszcza w przypadku ryb o posmaku mułu. Należą do nich chociażby karp, pstrąg czy sum. Ryby można także zamarynować na kilkanaście minut przed przyrządzeniem. Przyda się do tego oliwka, rozgnieciony ząbek czosnku, koper, sok z cytryny i ulubione zioła.
Doprawianie ryb
W przyrządzaniu ryby najważniejsze jest jest jej odpowiednie doprawienie. Do każdego gatunku świetnie pasować będzie sok z cytryny, który, jak już wspomniano, pozbawi rybę nieprzyjemnego posmaku, a przy tym sprawia, że mięso będzie delikatniejsze. Innymi ważnymi przyprawami są sól (w małych ilościach), pieprz oraz koper. Z tłustymi rybami, takimi jak łosoś, makrela czy śledź dobrze skomponują się rozmaryn i majeranek. Warto też dodać do nich zamiast pieprzu odrobinę słodkiej lub ostrej papryki, która pomoże w strawieniu potrawy. Ciekawym dodatkiem do ryb duszonych i smażonych będzie odrobina curry, natomiast do dań gotowanych - tymianek i liść laurowy.
Opinie na temat artykułu
Nowe artykuły




Losowe artykuły



