09.02.2024

Jak wykorzystać przejrzałe pomidory?

Jak wykorzystać przejrzałe pomidory?

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Magdalena Jankowska
Magdalena jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, ekspertką od urody i pielęgnacji skóry. Jej artykuły oferują praktyczne porady dotyczące pielęgnacji ciała, makijażu, oraz wyboru odpowiednich kosmetyków.
Udostępnij

Środek lata to sezon na pomidory. Teraz są one najpyszniejsze i pełne witamin oraz minerałów. Zachęcający do ich jedzenia jest bogatszy smak i kolor. Pomidory po paru dniach od zerwania miękną i nie wglądają już tak atrakcyjnie jak zaraz po zakupie. Nie należy ich jednak wyrzucać. Nawet przejrzałe pomidory warto wykorzystać. Dobrym sposobem jest  przygotowanie z nich dżemu pomidorowego. Świetnie sprawdzi się on na kanapce z twarożkiem lub jako dodatek do krakersów, do namaczania nachosów , w tartach czy pieczonych mięsach. Jak wykorzystać przejrzałe pomidory? Oto prosty przepis na dżem pomidorowy.


Składniki:

  • pół kilograma pomidorów
  • dwa ząbki czosnku,
  • cztery łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • jedna papryczka chili
  • jedna łyżka oliwy
  • czarny pieprz
  • ocet winny lub jabłkowy
  • przyprawy np.tymianek, oregano lub bazylia


Przygotowanie krok po kroku:

Na początek należy sparzyć pomidory i obrać je ze skórki po czym pokroić w kostkę lub plastry. Kolejnym krokiem jest drobne posiekanie czosnku i papryczki chili. W garnku rozgrzewamy oliwę i przez kilkanaście minut podgrzewamy na nim czosnek i papryczkę. Przekładamy do garnka pomidory i doprawiamy do smaku solą pieprzem, cukrem, octem i ziołami.Następnie mieszamy całość i gotujemy pod przykryciem przez około dwie godziny na wolnym ogniu. Kiedy pomidory się zeszklą, a ich konsystencja będzie przypominać dżem wyłączamy ogień i blędujemy je na gładko lub jeśli wolimy możemy pozostawić wyczuwalne kawałki pomidorów. Proporcje dżemu można dowolnie zmieniać -jeśli wolimy słodszy dodajemy więcej cukru, jeśli pikantny więcej pieprzu i papryczki chili.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Kulinarne porady Czy inspiracja Jak wykorzystać przejrzałe pomidory? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak wykorzystać przejrzałe pomidory?? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak wykorzystać przejrzałe pomidory?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
to jest pyszne
~Jak wykorzystać przejrzałe pomidory?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności