Środek lata to sezon na pomidory. Teraz są one najpyszniejsze i pełne witamin oraz minerałów. Zachęcający do ich jedzenia jest bogatszy smak i kolor. Pomidory po paru dniach od zerwania miękną i nie wglądają już tak atrakcyjnie jak zaraz po zakupie. Nie należy ich jednak wyrzucać. Nawet przejrzałe pomidory warto wykorzystać. Dobrym sposobem jest przygotowanie z nich dżemu pomidorowego. Świetnie sprawdzi się on na kanapce z twarożkiem lub jako dodatek do krakersów, do namaczania nachosów , w tartach czy pieczonych mięsach. Jak wykorzystać przejrzałe pomidory? Oto prosty przepis na dżem pomidorowy.
Składniki:
- pół kilograma pomidorów
- dwa ząbki czosnku,
- cztery łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- jedna papryczka chili
- jedna łyżka oliwy
- czarny pieprz
- ocet winny lub jabłkowy
- przyprawy np.tymianek, oregano lub bazylia
Przygotowanie krok po kroku:
Na początek należy sparzyć pomidory i obrać je ze skórki po czym pokroić w kostkę lub plastry. Kolejnym krokiem jest drobne posiekanie czosnku i papryczki chili. W garnku rozgrzewamy oliwę i przez kilkanaście minut podgrzewamy na nim czosnek i papryczkę. Przekładamy do garnka pomidory i doprawiamy do smaku solą pieprzem, cukrem, octem i ziołami.Następnie mieszamy całość i gotujemy pod przykryciem przez około dwie godziny na wolnym ogniu. Kiedy pomidory się zeszklą, a ich konsystencja będzie przypominać dżem wyłączamy ogień i blędujemy je na gładko lub jeśli wolimy możemy pozostawić wyczuwalne kawałki pomidorów. Proporcje dżemu można dowolnie zmieniać -jeśli wolimy słodszy dodajemy więcej cukru, jeśli pikantny więcej pieprzu i papryczki chili.