09.02.2024

Jak zrobić domowe wino: krok po kroku

Jak zrobić domowe wino: krok po kroku

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Marcin Kaczmarek

Marcin jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, pasjonatem podróży i ekspertem od turystyki. Jego artykuły oferują praktyczne porady dotyczące planowania wyjazdów, szukania tanich lotów oraz odkrywania ukrytych atrakcji turystycznych.

Udostępnij

Październik należy do jednej z najlepszych pór roku, w której warto sporządzić domowe wino z ciemnych winogron. Przygotowanie czerwonego wina wymaga nieco więcej pracy niż produkcja wina z jasnych winogron, jednakże warto pokusić się o próbę, ponieważ efekt jest zachwycający! Domowe wino będzie świetną okazją do zaproszenia przyjaciół i wspólnego delektowania się bogatym smakiem. Poniżej przedstawimy, w jaki sposób wykonać domowe wino z ciemnych winogron tradycyjnym sposobem. Z tego przepisu powstanie wino o mocy 10%, którego proces fermentacji będzie trwał ok. 6 tygodni.


Tego Ci potrzeba:
tzw. balon z rurką fermentacyjną
10 kg ciemnych winogron
3 litry wody
0,7 kg cukru
opcjonalnie drożdże fermentacyjne

Przygotowanie:
1. Skrupulatnie umyj wszystkie winogrona, ponieważ pomiędzy kiściami mogą znajdować się drobne muszki lub pajączki. Następnie obierz je ze skórki.

2. Zmiażdż owoce na jednolitą masę — nie zalecamy miksowania, całą czynność lepiej wykonać widelcem.

3. W 3 litrach wody rozpuść cukier i ewentualnie dodaj drożdże (nie są one jednak potrzebne).

4. Wszystkie składniki ze sobą łączymy — zalewamy owoce wodą i całość przelewamy do balonu, który zatykamy rurką fermentacyjną.

5. Podczas procesu fermentacji pamiętaj, aby codziennie przynajmniej raz zamieszać wino, aby pozbyć się osadu.

6. Proces fermentacji powinien trwać 6 tygodni i odbywać się w temperaturze ok. 18°C.

7. Po 6 tygodniach za pomocą rurki zlewamy otrzymany sok z winogron, który następnie ponownie zalewamy na 6 tygodni 7 litrami wody.

8. Trunek powinien dojrzewać w chłodnym i zarazem ciemnym miejscu. Domowe wino gotowe jest do spożycia po ok. pół roku leżakowania.

Smacznego!

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinarne Czy porada Jak zrobić domowe wino: krok po kroku przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak zrobić domowe wino: krok po kroku? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak zrobić domowe wino: krok po kroku
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Polecam
~Jak zrobić domowe wino: krok po kroku
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności