Październik należy do jednej z najlepszych pór roku, w której warto sporządzić domowe wino z ciemnych winogron. Przygotowanie czerwonego wina wymaga nieco więcej pracy niż produkcja wina z jasnych winogron, jednakże warto pokusić się o próbę, ponieważ efekt jest zachwycający! Domowe wino będzie świetną okazją do zaproszenia przyjaciół i wspólnego delektowania się bogatym smakiem. Poniżej przedstawimy, w jaki sposób wykonać domowe wino z ciemnych winogron tradycyjnym sposobem. Z tego przepisu powstanie wino o mocy 10%, którego proces fermentacji będzie trwał ok. 6 tygodni.
Tego Ci potrzeba:
tzw. balon z rurką fermentacyjną
10 kg ciemnych winogron
3 litry wody
0,7 kg cukru
opcjonalnie drożdże fermentacyjne
Przygotowanie:
1. Skrupulatnie umyj wszystkie winogrona, ponieważ pomiędzy kiściami mogą znajdować się drobne muszki lub pajączki. Następnie obierz je ze skórki.
2. Zmiażdż owoce na jednolitą masę — nie zalecamy miksowania, całą czynność lepiej wykonać widelcem.
3. W 3 litrach wody rozpuść cukier i ewentualnie dodaj drożdże (nie są one jednak potrzebne).
4. Wszystkie składniki ze sobą łączymy — zalewamy owoce wodą i całość przelewamy do balonu, który zatykamy rurką fermentacyjną.
5. Podczas procesu fermentacji pamiętaj, aby codziennie przynajmniej raz zamieszać wino, aby pozbyć się osadu.
6. Proces fermentacji powinien trwać 6 tygodni i odbywać się w temperaturze ok. 18°C.
7. Po 6 tygodniach za pomocą rurki zlewamy otrzymany sok z winogron, który następnie ponownie zalewamy na 6 tygodni 7 litrami wody.
8. Trunek powinien dojrzewać w chłodnym i zarazem ciemnym miejscu. Domowe wino gotowe jest do spożycia po ok. pół roku leżakowania.
Smacznego!