Jesteś osobą, która woli wiedzieć co je? Każdy wie że kupny majonez jest pełny w konserwantach, więc zdecydowaliśmy się pokazać Ci jak zrobić swój własny zdrowy i pyszny majonez.
Potrzebne składniki
Lista potrzebnych Ci składników jest następująca:
1. Dwa duże żółtka jajek
2. Pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki cukru
3. Jedna łyżeczka musztardy
4. Jedna łyżka octu 5%
5. Jedna szklanka oleju z pestek winogron
Pamiętaj również że będzie Ci potrzebny mikser i wysokie naczynie!
Zrób to sam!
Początkowo wlewasz żółta do naczynia raz z solą, cukrem oraz musztardą. Wymieszaj to na niskich obrotach. Mieszając cały czas wlewasz połowę szklanki oleju i dodajesz ocet. Gdy już wszystko będzie dobrze wymieszane, dodajesz powoli pozostałą część oleju i mieszasz do momentu aż majonez będzie gotowy.
Majonez przechowuj w lodówce i pamiętaj że domowy majonez najlepiej zużyć w ciągu 2-3 dni. :)