Fasolka szparagowa to zdrowe i pyszne warzywo. Zazwyczaj jemy jÄ… ugotowanÄ… jako dodatek do obiadu lub przekÄ…skÄ™. WÅ‚aÅ›nie trwa na niÄ… sezon, warto wiÄ™c spróbować fasolki szparagowej w nowej odsÅ‚onie - po grecku. Tym bardziej, że teraz fasolka jest teraz najpyszniejsza jÄ™drna i delikatna. Zawiera tez mnóstwo witamin i mineraÅ‚ów miÄ™dzy innymi witaminÄ™: C, K, ale też żelazo, mangan , wapÅ„, czy magnez, które sÄ… istotne w metabolizmie organizmu. Fasolka szparagowa po grecku to Å›wietna alternatywa dla fasolki, która zazwyczaj podaje siÄ™ z masÅ‚em lub buÅ‚ka tartÄ…. Jak przygotować fasolkÄ™ szparagpowÄ… po grecku? Oto prosty i szybki do wykonania przepis.
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej (żóÅ‚ta lub zielona)
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 4-5 zÄ…bków czosnku
- sól
- 4 łyżki posiekanej pietruszki
- ser feta lub inny np. pleśniowy
Sposób przygotowania
Na poczÄ…tku należy przygotować fasolÄ™: przebrać jÄ…, odciąć ogonki i umyć. NastÄ™pnie na gÅ‚Ä™bokiej patelni rozgrzewamy oliwÄ™ z oliwek lub olej i dodajemy drobno posiekany czosnek. Podsmażamy caÅ‚ość przez chwilÄ™ aż siÄ™ zeszkli. Dodajemy fasolkÄ™ szparagowÄ… i caÅ‚ość podlewamy wodÄ… (póÅ‚ szklanki). FasolkÄ™ dusimy pod przykryciem i co jakiÅ› czas mieszamy. Kiedy fasolka zmiÄ™knie, a woda wyparuje doprawiamy jÄ… do smaku solÄ… i dodajemy do niej natkÄ™ pietruszki. Na koniec fasolkÄ™ posypujemy pokruszonym serem feta lub innym serem i zapiekamy w piekarniku. Tak przygotowana fasolka to Å›wietna przekÄ…ska miÄ™dzy posiÅ‚kami, jak i dodatek do dania gÅ‚ównego. Smacznego!