Jak zrobić fasolkę szparagową po grecku?

Fasolka szparagowa to zdrowe i pyszne warzywo. Zazwyczaj jemy ją ugotowaną jako dodatek do obiadu lub przekąskę. Właśnie trwa na nią sezon, warto więc spróbować fasolki szparagowej w nowej odsłonie - po grecku. Tym bardziej, że teraz fasolka jest teraz najpyszniejsza jędrna i delikatna. Zawiera tez mnóstwo witamin i minerałów między innymi witaminę: C, K, ale też żelazo, mangan , wapń, czy magnez, które są istotne w metabolizmie organizmu. Fasolka szparagowa po grecku to świetna alternatywa dla fasolki, która zazwyczaj podaje się z masłem lub bułka tartą. Jak przygotować fasolkę szparagpową po grecku? Oto prosty i szybki do wykonania przepis.
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej (żółta lub zielona)
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 4-5 ząbków czosnku
- sól
- 4 łyżki posiekanej pietruszki
- ser feta lub inny np. pleśniowy
Sposób przygotowania
Na początku należy przygotować fasolę: przebrać ją, odciąć ogonki i umyć. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek lub olej i dodajemy drobno posiekany czosnek. Podsmażamy całość przez chwilę aż się zeszkli. Dodajemy fasolkę szparagową i całość podlewamy wodą (pół szklanki). Fasolkę dusimy pod przykryciem i co jakiś czas mieszamy. Kiedy fasolka zmięknie, a woda wyparuje doprawiamy ją do smaku solą i dodajemy do niej natkę pietruszki. Na koniec fasolkę posypujemy pokruszonym serem feta lub innym serem i zapiekamy w piekarniku. Tak przygotowana fasolka to świetna przekąska między posiłkami, jak i dodatek do dania głównego. Smacznego!
Dodaj komentarz
Najlepsze porady Kulinarne Czy porada Jak zrobić fasolkę szparagową po grecku? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak zrobić fasolkę szparagową po grecku?? Jeżeli tak proszę dodaj swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
idealna porada do kuchni
Nie słyszałam o tym przepisie. Zrobię taką dzisiaj na obiad, brzmi pysznie, nie mogę się już doczekać.