Najlepsze Porady KulinariaJak zrobić frytki w piekarniku?

Jak zrobić frytki w piekarniku?

Jak zrobić frytki w piekarniku?

Frytki nie należą do najzdrowszych przekąsek, jednak chyba każdy je uwielbia i jeśli chodzi o jakieś spotkania towarzyskie w domu czy na mieście to razem z pizzą są numerem jeden do wyboru. Smażenie frytek może zająć bardzo dużo czasu, potrzebne Ci duże ilości oleju i później cały dom lub mieszkanie śmierdzą przez kilka następnych dni. Jak to uniknąć? Możesz zrobić tak samo smaczne, jak nie lepsze, frytki w piekarniku. Nie będziesz potrzebować oleju i to sprawi że one będą również dużo mniej kaloryczne i zdrowsze. Jak zrobić frytki z piekarnika?


Sposób jeden: Mrożone kupowane frytki

W sklepowych zamrażarkach na pewno się spotkasz również z frytkami, które mogą być do smażenia, ale również pieczenia. Chociaż nie jest to najzdrowszy sposób, jednak jak masz zbyt mało wolnego czasu to Twój najlepszy wybór. Wystarczy kupić opakowanie zamrożonych frytek wysypać je na blaszce do pieczenia. Rozgrzać piekarnik na 200°C i piecz frytki na około 20-30 minut w zależności ile czasu piszą instrukcję na opakowaniu. Pamiętaj aby frytki się nie stykały bo to może spowodować ich niedopieczenie.

Sposób dwa: Ze świeżych ziemniaków

Jak każdy się domyśla ten sposób jest trochę bardziej czasochłonny niż pierwszy, jednak frytki, które dostaniesz na końcu będą zdrowsze, chrupkie i smaczne. :)
Będzie Ci potrzebna miska z wodą i kostkami lodu oraz deska do krojenia. Wybierz największe ziemniaki z kupionego opakowania, bo to one nadają się najbardziej na frytki. Obierz je i zacznij kroić w talarki i później w paski. Pamiętaj aby frytki miały mniej więcej tą samą grubość. Jeśli nie to na pewno nie będą wszystkie dobrze upieczone. Gdy pokroisz już wszystkie ziemniaki to wszystkie frytki natychmiast włóż do zimniej wody(woda powinna zakrywać je całkiem) i pozostaw je na około godzinę lub dwie, aby pozbyć się skrobi. 
Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200°C i wysusz każdą frytkę dokładnie z wody. Połóż je na blaszce do pieczenia i polej trochę oliwy, soli i pieprzu. Gdy wymieszasz to wszystko, umieść frytki tak aby się nie stykały i tak jak poprzednio włóż do piekarnika na mniej więcej 20-30 minut. Od czasu do czasu zaglądaj czy nie musisz je obrócić na drugą stronę.

Dodaj komentarz


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Najlepszy na cellulit są zabiegi endermologii, skóra ogólnie...
He super
ja chce mieć takiego ale tata nie chcę się zgodzuić
mam i sobie chwale - w lecie zasłaniam słonce w zimie...
Warto uprzedzić, że ręczniki papierowe zwykle są sklejane więc...
Raz pamiętam że nie dobrze wysuszyłam grzyby, odłożyłam do...
Dobrze, że nigdy nie jem żadnego z wyżej wymienionych...
http://mewkid.net/when-is-regylia/ - Cialis Cialis...