Frytki z cukinii to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu, a także samodzielna przekąska w ciągu dnia. Cukinia to zdrowe warzywo w którym nie odkładają się metale ciężkie, Zawiera też dużo witaminy C. Doskonale odkwasza organizm i pomaga w trawieniu. Przygotowane z niej frytki zawierają mniej kalorii niż te ziemniaczane, a są chrupkie na zewnątrz i soczyste w środku, dzięki czemu wspaniale smakują. Jak zrobić frytki z cukinii?
Składniki:
- jedna średniej wielkości cukinia
- 2/3 szklanki maki pszennej
- 3/4 szklanki bułki tartej
- jedno jajko
- pół łyżeczki soli i tyle samo zmielonego pieprzu
- 3/4 łyżeczki mielonej papryki
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
Sposób przygotowania krok po kroku:
Aby przygotować frytki z cukinii należy ją umyć i pokroić w około 7 cm paski. Kolejnym krokiem jest wsypanie do miski mąki. W drugiej misce należy wymieszać bułkę tartą z papryką oraz solą i pieprzem. Jajko należy ubić w osobnym naczyniu. Następnie trzeba zanurzyć paski cukinii w mące, potem w jajku, a na koniec w mieszance bułki tartej. Po rozgrzaniu piekarnika do 220 st C wystarczy przenieść cukinię na blaszkę i piec ją, aż zmięknie i panierka się zarumieni oraz zrobi się chrupka.