Grzyby marynowane to jeden z przysmaków kuchni polskiej. Do marynowania najlepiej wybrać świeże, niewielkie grzyby.
Marynowane na słodko
Grzyby oczyść i ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody z cebula - gotuj przez 20 minut. Następnie zagotuj 2 szklanki wody z 1 szklanką 10% octu, 1/4 szklanki cukru, 1 łyżką miodu i przyprawami (2 cebule, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, kila ziaren ziela angielskiego) gotuj przez chwile. Odcedzone grzyby wyjmij, włóż je do wyparzonych gorących słoików. Zalej zalewą, zamknij i odwróć do góry dnem.
Marynowane słodko ostre
Grzyby przebierz i oczyść. Małe zostaw całe, większe pokrój na kawałki. Umieść je w garnku z gotującą się wodą. Gotuj je przez 4 minuty. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i gotuj całość jeszcze dwie minuty. Grzyby i cebulę odcedź. Zalewa: Do małego garnka wlej wodę i dodaj wszystkie składniki ( 4 płaskie łyżki cukru, płaska łyżeczka soli, łyżeczka ziela angielskiego i pieprzu, płaska łyżka ziaren gorczycy, 4 liście laurowe, pół płaskiej łyżeczki chilli lub 2-4 suszone papryczki mini. Zalewę gotuj przez kilka minut, dodaj na koniec 1/3 szklanki octu spirytusowego i wyłącz po 30 sekundach. Czyste słoiki wypełnij gorącymi jeszcze grzybami i cebulą. Do pełna dolej wrzącej zalewy, aby całkowicie przykryła grzyby. Od razu zakręć słoiki. Jeśli wszystkie składniki udało Ci się dodać jeszcze gorące, słoiki nie powinny wymagać dodatkowej pasteryzacji. Można jednak na godzinę odwrócić je do góry dnem lub umieścić w szerokim garnku do 1/3 wypełnionym gotującą się wodą (na dnie bawełniana ściereczka) i gotować 15 minut.
Marynowane słodko kwaśne
300 ml octu 5%, 700 ml wody, 4 łyżeczki cukru i 1,5 łyżeczki soli zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Następnie zalewę zdejmij z ognia, do każdego słoika włóż resztę składników (2 ziarna ziela angielskiego, pół łyżki białej gorczycy, 4 ziarenka czarnego pieprzu, szczypta tymianku, 5 ziarenek kolendry, 2 plasterki cebuli, kawałek chrzanu, 2 krążki ugotowanej marchewki, kawałek ostrej papryki). Na koniec zalej ciepłą zalewą.