Muffinki to przysmak, który każdy uwielbia od najmłodszych lat. Bardzo szybko można je przygotować i mogą być podane jako śniadanie, deser czy przekąska. Na rynku istnieje wiele różnych i kolorowych foremek, więc możesz wybrać sobie rozmiar muffinek. Jak się je robi? Przepis na muffinki jest bardzo podobny do przepisu chleba i jedynie skracamy czas pieczenie do 20 minut. Możesz zrobić zwykłe ciasto lub dodać bakalie czy owoce lub kakao czy cynamon dla lepszego smaku i według twoich upodobań.
Najlepsze-porady.pl mają dla Ciebie najszybszy przepis na smaczne muffinki :)
Składniki
Do przygotowania ciasta na muffinki niezbędne będą Ci: mąka (2 szklanki), proszek do pieczenia (1 łyżka), sól (pół łyżeczki), cukier (2 łyżki), jajko (1 sztuka) oraz masło (około 60 gram). Jak wspomniano powyżej to są składniki do zwykłego ciasta, ale Ty zawsze możesz dodać bakalie, jagody, rodzinki lub nawet boczek jeśli chcesz muffinki na słono.
Przygotowanie
Zacznij przygotowanie muffinek od rozgrzania piekarnika do 200°C. W tym czasie do dużej miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól i dobrze wymieszaj. Następnie, po kolei dodawaj jajko, mleko i masło. Wymieszaj wszystkie składniki dobrze ze sobą, ale pamiętaj aby nie rozrabiać ciasto zbyt długo bo muffinki będą ciężki i mogą się nie do końca upiec w piekarniku.
Gdy ciasto już gotowe to wyciągnij blaszkę do pieczenia i nasmaruj ją tłuszczem oraz wyłóż foremki. Foremki też możesz delikatnie wysmarować tłuszczem aby później usuwanie muffinki było dużo łatwiejsze.
Nakładać ciasto do foremek łyżką i każdą wypełnij mniej więcej do 3/4 wysokości foremki.
Blaszkę włóż do piekarnika i piecz całość około 20-25 minut. Pod koniec tego czasu sprawdzaj wykałaczką czy ciasto jest gotowe, jak nie to pozostaw na kolejne 5-10 minut.
Podawanie
Muffinki zwykłe lub owocowe czy z bakaliami można podać z bitą śmietaną, świeżymi owocami, polać je czekoladą czy posypać cukrem pudrem. Jest tak wiele możliwości że tylko Twoja wyobraźnia Cię ogranicza!
Życzmy udanych wypieków i smacznych muffinek ;)