Sezon na czereśnie właśnie się rozpoczął. Te pyszne i zdrowe owoce doskonale smakują nie tylko na surowo w swej naturalnej postaci, ale także jako rozgrzewający trunek. Warto wykorzystać czas kiedy tych owoców jest najwięcej i przygotować z nich pyszną rozgrzewającą nalewkę, która będzie doskonała na zimowe wieczory. Mimo, że najbardziej popularna jest nalewka z wiśni to właśnie czereśniówka ma niezwykły smak i oryginalny niespotykany aromat. Nalewka z wiśni jest doskonała na zimowe chłody zarówno solo, jak i jako dodatek do herbaty. Ważne jest tylko, by do jej przygotowania użyć dojrzałych owoców. Nie mogą być one jednak uszkodzone ani robaczywe. Dla smaku i aromatu nalewki z czereśni nie ma natomiast znaczenia czy będzie przygotowana z czereśni białych czy czerwonych. Jak zrobić domową nalewkę z wiśni?
Składniki:
- 1 kg dojrzałych czereśni
- 1 litr spirytusu
- pół kg cukru
- sok i skórka z cytryny
Przepis krok po kroku:
Po dokładnym umyciu i wydrylowaniu czereśni należy ułożyć je w słoiku i zalać spirytusem. Ważne, aby wszystkie czereśnie zostały przykryte. Następnie należy włożyć do słoika skórkę cytryny. Po zakręceniu słoika należy odstawić go w ciepłe miejsce na około 30 dni. W tym czasie dobrze jest co kilka dni wymieszać zawartość potrząsając słoikiem. Po miesiącu należy zlać nalewkę do butelek i dodać do niej sok z cytryny i odstawić je w chłodne miejsce. Pozostałą w słoiku część owoców trzeba zasypać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce. Co jakiś czas należy wymieszać zawartość poprzez potrząsanie słoikiem. Powstały w efekcie sok należy dodać do wcześniej uzyskanej nalewki ze spirytusem. Kolejnym krokiem jest przefiltrowanie wszystkiego przez gazę lub ściereczkę oraz rozlanie do butelek i szczelne zamknięcie. Następnie należy odstawić nalewkę w ciemne miejsce na około 2- 3 miesiące. Po tym czasie będzie ona gotowa do spożycia.