Popularna wiśniówka to rodzaj alkoholu o charakterystycznym wiśniowym posmaku. Najlepsza jest oczywiście ta własnej roboty. To świetny sposób na ugoszczenie rodziny lub znajomych, czy też umilenie sobie długich zimowych wieczorów. Wiśniówkę dobrze jest robić wtedy kiedy jest sezon na wiśnie. Owoce te są doskonałym materiałem do przygotowanie tego bardzo popularnego trunku. Warto więc wykorzystać ich potencjał by cieszyć się nalewką o wyśmienitym smaku i kolorze. Wokół robienia nalewki z wiśni narosło wiele mitów. Sprawdzone przepisy w wielu domach są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Nie każdy ma jednak do nich dostęp. Jak zrobić nalewkę z wiśni?
Składniki do nalewki
Do przygotowania nalewki z wiśni będzie potrzebnych klika składników:
-około 7 kg wiśni z pestkami
-1 szklanka brandy
-około 2 szklanek cukru
-2,5 szklanki wódki
Potrzebne akcesoria
- miska średniej wielkości
-dwa wysterylizowane duże słoje
-wysterylizowane butelki
- sitko do przecedzenia nalewki
Sposób przygotowania wiśniówki krok po kroku
Aby wymieszać ze sobą wódkę, brandy i cukier najlepiej przygotować sobie średniej wielkości miskę. Należy pamiętać, by mieszać równomiernie, tak aby cukier całkiem się rozpuścił. Następnie należy delikatnie naciąć każdą wiśnię. Wiśnie nie powinny być drylowane. Kolejnym krokiem jest umieszczenie wiśni w w słojach. Po zalaniu ich mieszanka alkoholu i cukru całą zawartość należy zamieszać i zakręcić szczelnie słoiki.
Słoiki należy umieścić w chłodnym zacienionym miejscu na przynajmniej trzy miesiące. Przez pierwsze dwa tygodnie należy potrząsać zawartością słoika kilka razy. Po upływie kwartału należy przecedzić nalewkę przez drobne sitko i usunąć z niej wiśnie.
Ostatnim etapem jest przelanie nalewki do butelek.