09.02.2024

Jak zrobić sos beszamelowy?

Jak zrobić sos beszamelowy?

Ocena artykułu

Na podstawie 4 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Krzysztof Szymański
Krzysztof jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, zajmującym się tematyką psychologii i rozwoju osobistego. Jego artykuły zawierają praktyczne wskazówki dotyczące radzenia sobie ze stresem, budowania pewności siebie oraz osiągania sukcesu w życiu osobistym i zawodowym.
Udostępnij

Beszamelowy sos jest coraz częściej używany w kuchni i można go idealnie do pasować do wielu dań. Najbardziej pasuje do dań warzywnych, ale również w takich gdzie główną rolą gra makaron. Wydaje się że sos beszamelowy jest bardzo trudno przygotować, jednak w rzeczywistości wystarczy 15-20 minut w kuchni i sos jest już przygotowany. Składniki również nie są skomplikowany i każdy ma je w zasięgu ręki w swojej kuchni. Najlepsze-porady.pl mają dla każdego szybki i łatwy przepis na przygotowanie idealnego i smacznego sosu beszamelowego.


Co potrzebujesz?

Do przygotowania sosu wystarczy że będziesz miał 2 łyżki masła, 4,5 łyżek mąki, 3 filiżanki mleka, trochę soli i trochę gałki muszkatołowej. 
Proste składniki, które łatwo zdobyć, nawet jeśli zabrakło Ci akurat w domu :)

Jak zrobić?

Zaczynamy od roztopienia masła na średnim ogniu. Uważaj aby nie przypalić. Gdy już masło się roztopi to dosypuj pomału mąkę i ciągle mieszaj. Gdy już te dwa składniki będą dobrze wymieszane to dodajesz stopniowo również mleko. Całość doprowadzasz do wrzenia i równocześnie mieszasz cały czas. Jedyną trudnością w przygotowaniu sosu beszamelowego to ciągła uwaga aby nie przypalić. Musisz nieustannie mieszać. Gdy już wszystko będzie gotowe dodajesz sól i gałkę muszkatołową do smaku i skręcasz ogień na najmniejszy. Całość gotuj aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Jak podawać?

Sos beszamelowy jak wcześniej wspomniano można mieszać z makaronem, warzywami czy nawet rybami. Do warzyw wystarczy że dodasz cienką warstwę sosu nad nimi. Do ryby lepiej podawać sos beszamelowy obok. Wtedy smaki się nie wymieszają i dopiero będziesz próbował na bieżąco jak smakuje dobrze przygotowana ryba z dodatkiem beszamelowego sosu. Makaron wystarczy wymieszać z sosem beszamelowym i innymi wybranymi składnikami. W ten sposób danie z makaronu będzie miało intensywny i wyrazisty smak :)

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(4)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Nigdy nie próbowałam tego sosu, dziś nadszedł czas. Mam nadzieję, że w tak prostym przepisie niczego nie zepsuję.
~Alina
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinarne Czy nasza porada Jak zrobić sos beszamelowy? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak zrobić sos beszamelowy?? Jeżeli tak proszę dodaj swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak zrobić sos beszamelowy?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Doskonały smak
~Jak zrobić sos beszamelowy?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Pozdrowienia dla autora Dawid Szymański
~Jak zrobić sos beszamelowy?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności