Uwielbiasz polewę o smaku toffi lub apetyczne ciągutki i nie wiesz jak możesz sam to zrobić? Mleczne i pyszne toffi jest bardzo łatwo i szybko przygotować wystarczy że masz odpowiednie składniki. Będziesz mógł wykorzystać toffi jako nadzienie do ciast i tortów lub jako polewę do deserów lodowych i nie tylko. Jest tak wiele możliwości gdzie możesz użyć toffi w twojej kuchnie że nawet byś się zdziwił. Najlepsze-porady.pl przygotowały dla Ciebie dzisiaj szybki przepis na pyszne toffi, które mamy nadzieję że zasłodzi Wam ten poniedziałek.
1) Czego potrzebujesz?
Do przygotowania toffi będziesz potrzebował proste składniki, które każdy ma w swoim domu. 1,5 szklanki wody, 2 szklanki cukru, 0,5 szklanki mleka, 2 łyżki waniliowego aromatu i 4 łyżki masła. Czy to nie za proste? :D
Dodatkowo, przyda Ci się średni rondelek oraz blacha, gdzie przelejesz gorące toffi.
2) Przygotowanie i realizacja
Do rondelka wystarczy umieścić wodę, mleko, masło, cukier i aromat waniliowy. Na wysokim ogniu gotuj wszystkie składniki razem mieszając od czasu do czasu. Toffi może bardzo łatwo i szybko się przypalić, dlatego należy stać przy kuchence przez cały czas i kontrolować sytuację. Gdy nasza mieszanka zacznie już bulgotać i będzie miała ciemnozłoty kolor lub jasnobrązowy to zdejmij ją z ognia i mieszaj przez cały czas. Upewniając się że wszystkie składniki dokładnie się rozrobiły to wystarczy wysmarować blachę masłem i przelać tam naszą mieszankę. Na koniec, blachę wstaw do lodówki od pół godziny do godziny w zależności od formy, którą chcesz żeby toffi miało.
Jeśli chcesz bardziej płynne toffi do wykorzystania jako polewy to pozostaw w lodówce na pół godziny.
Jeśli planujesz zrobić z toffi ciągutki to pozostaw na godzinę w lodowce.
3) Dodatkowe triki dla smaku
Opinie na temat artykułu
Nowe artykuły




Losowe artykuły



