Mleko migdałowe to zdrowa i mniej skomplikowana alternatywa dla zwyczajnego mleka. Posiada nie tylko korzyści dla zdrowia, ale również rewelacyjny smak. Poniżej znajdziesz prostą metodę na zrobienie własnego mleka migdałowego.
Szukanie odpowiednich składników to klucz do uzyskania pysznego mleka migdałowego. Będziesz potrzebować: 1 szklanki surowych migdałów, 4-5 szklanek wody, odrobiny soli oraz opcjonalnie wanilię, syrop klonowy lub miód do dodania słodyczy. Migdały powinny być najlepiej surowe, bez dodatków i nieprażone. Upewnij się, że używasz nieprzetworzonej soli, która zawiera więcej minerałów niż zwykła sól kuchenna. Na końcu, zdecyduj jakie dodatki słodzące chciałbyś użyć. Szczególnie popularne są syrop klonowy, miód, daktyle, wanilia lub nawet kakao dla smaku czekoladowego.
Przygotowanie migdałów polega na namoczeniu ich przez noc. Wyłoż migdały do dużej miski i zalej zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte (powinno być ok. 2-3 cm wody ponad migdałami). Pozostaw je na noc (minimalnie 8 godzin), ale możesz zrobić to nawet na 48 godzin - im dłużej, tym mleko będzie miało bardziej kremową konsystencję. Wcześniejsze moczenie pozwala na łatwiejsze usunięcie skórki. Po namoczeniu migdały odcedź i dokładnie oplucz pod zimną wodą.
Wykonanie mleka migdałowego jest bardzo proste. Najpierw dodaj do blendera migdały oraz 4 szklanki wody. Miksuj na wysokich obrotach przez około 1-2 minuty, aż uzyskasz jednolitą, mleczną konsystencję. Następnie, przy pomocy sita lub specjalnej torby do mleka roślinnego, odcedź płyn od miąższu. Dobrze jest przycisnąć łyżką lub dłonią, aby wycisnąć jak najwięcej mleka. Na koniec dodasz swój ulubiony słodzik oraz odrobinę soli i ponownie wszystko zmiksujesz.
Przechowywanie mleka migdałowego jest również ważnym elementem. Mleko najlepiej przechowywać w szczelnym słoiku szklanym w lodówce. W ten sposób przetrzyma ok. 3-5 dni. Przed każdym użyciem dobrze jest je wstrząsnąć, ponieważ składniki naturalnie się rozwarstwią. Pamiętaj, że stworzony w ten sposób miąższ migdałowy nie musi iść na stracone. Można go wykorzystać do wypieków lub jako dodatek do musli czy owsianki.