Konsumowanie warzyw to kluczowy aspekt zdrowego stylu życia. Smoothie z warzyw jest doskonałym sposobem na włączenie do naszego jadłospisu większej ilości warzyw, a także na zwiększenie spożycia witamin, minerałów i błonnika. Poniżej znajdziesz prostą i szybką metodę przygotowania zdrowego smoothie z warzyw.
Wybieraj różnorodne warzywa.
O różnorodności smaku i składników odżywczych decyduje różnorodność wybieranych warzyw. Różne kolory warzyw oznaczają różne składniki odżywcze. Czerwone i pomarańczowe warzywa, takie jak marchew, pomidory, czerwone papryki, dostarczają dużej ilości witaminy C i beta-karotenu. Zieleń, takie jak szpinak i jarmuż, jest bogata w witaminy A, C, K oraz żelazo. Natomiast warzywa o kolorach fioletowych, takie jak burak, zawierają dużo antyoksydantów. Pamiętaj jednak, by nie dodawać zbyt wielu składników na raz, ponieważ może to spowodować, że napój będzie miał zbyt skomplikowany smak.
Pamiętaj o dodatku płynu.
Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, niezbędne jest dodanie płynu. Może to być woda, mleko roślinne (np. migdałowe, owsiane, ryżowe), sok owocowy, a nawet jogurt. Kluczem tu jest umiar, jeżeli dodasz zbyt dużo płynu, smoothie może stać się zbyt rzadkie. Zaleca się zacząć od dodania jednej szklanki płynu do blendera, a następnie stopniowo dodawać więcej, jeżeli jest to konieczne.
Dodatkowe składniki.
Chociaż warzywa są głównym składnikiem smoothie, to można dodać również inne składniki, które podkreślą smak oraz zwiększą wartość odżywczą napoju. Owoce to doskonały sposób na dodanie słodkości do smoothie. Można również dodać siemię lniane lub chia, które dostarczają zdrowych tłuszczów omega-3 oraz błonnika. Jeżeli chcesz dodać białka, wybierz chudy jogurt, masło orzechowe lub proteiny w proszku.
Blender to podstawa.
Aby zrobić smaczne i gładkie smoothie, potrzebny będzie dobrej jakości blender. Powinien on mieć wystarczającą moc do zmiksowania wszystkich składników, a także opcję różnych prędkości, aby można było kontrolować teksturę smoothie.