Szarlotka to doskonałe jesienne ciasto. Przepisów na szarlotkę doskonałą jest jednak wiele. Aby szarlotka smakowała, trzeba znaleźć ten idealny przepis, według którego szarlotka wychodzi nam najlepiej. Smak szarlotki zależy od rodzaju jabłek, jakie użyjemy do pieczenia. Istnieją przecież kwaśne i słodkie odmiany jabłek, jednak nie każde jabłko do szarlotki jest najlepsze.
Najważniejsze są jabłka
Wybór jabłek jest podstawą do zrobienia jak najlepszej szarlotki. Warto zatem wiedzieć, jakie jabłka będą odpowiednie. Wiele osób mylnie twierdzi, że lepiej będzie sięgać po słodszą odmianę. Jednak na szarlotkę, lepszym wyborem będzie słodko-kwaśna lub kwaśna odmiana jabłek. Najczęściej wybierane są antonówki oraz szara reneta. Pamiętajmy również, że warto wycisnąć dokładanie sok z jabłek. Dzięki temu kruche ciasto zdecydowanie lepiej się upiecze i nie będziemy musiały się obawiać, że pojawi się zakalec.
Szarlotka w innym wydaniu
Jeżeli nie chcemy tradycyjnej szarlotki, to oprócz jabłek, możemy również dołożyć gruszki, morele lub brzoskwinie. Zyskamy wtedy nieco inny, bardziej słodki smak.