Kasza jaglana uznawana jest za jedną z najstarszych kasz, które są przyrządzane w naszej kuchni. Kasza będzie świetną alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu, które zdominowały nasze menu w dzisiejszych czasach. Kasza jaglana nie tylko jest smaczna, ale również jej regularne spożywanie niesie z sobą szereg zalet — jest ona bogata w wartości odżywcze, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Dlaczego warto wprowadzić kaszę jaglaną do naszej codziennej diety?
Co znajduje się w kaszy jaglanej?
Kaszę jaglaną otrzymuje się z nasion prosa. Wartości odżywcze kasza jaglana ma podobne do kaszy gryczanej — występuje w niej niewielka ilość skrobi, za to jest w niej dużo łatwo przyswajalnego białka. Co więcej, w kaszy jaglanej występują witamy z grupy B, a także miedź i żelazo. Kasza jaglana nie zawiera w sobie glutenu, dlatego nie powoduje uczuleń, a także uznawana jest za potrawę lekkostrawną. Mogą ją jeść osoby chorująca na celiakię oraz niedokrwistość. Można powiedzieć, że kasza jaglana jest dobrym lekarstwem na katar, ponieważ wykazuje działanie antywirusowe zmniejszać stan zapalny błon śluzowych. Zarówno kasza jaglana, jak i kasza gryczana przywracają organizmowi równowagę kwasowo-zasadową, tak więc powinna być spożywana przez osoby o dużym zakwaszeniu organizmu.
Kasza jaglana a dieta odchudzająca
Czy kasza jaglana powinna być spożywana na diecie? Tak, chociaż kasza jaglana jest wysoce kaloryczna, na 100 g przypada ok. 350 kcal. Warto pamiętać, że kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że szybko podnosi poziom cukru we krwi i nie jest wskazana dla osób z cukrzycą. Pomimo wysokiej kaloryczności nie należy całkowicie rezygnować ze spożywania kaszy jaglanej, ponieważ zawarty w niej krzem, przyczynia się do poprawy przemiany materii, która jest jednym z głównych sposobów na spadek wagi.
Jagła dla urody?
Kasza jaglana posiada ogromne ilości krzemionki, która działa cuda na stan włosów, skóry oraz paznokci. Krzemień przyczynia się do mineralizacji kości i zapobiega wydostawaniu się z nich wapna. Co więcej, w kaszy jaglanej znajduje się ogromna ilość witamy E i lecytyny, które regulują poziom cholesterolu we krwi i korzystnie wpływają na koncentrację oraz działanie pamięci — warto ją jeść w okresach szczególnej aktywności umysłowej.
Jak poprawnie ugotować kaszę jaglaną?
Kaszę jaglaną można spożywać zarówno na słodko, jak i na sposób bardziej wytrawny. Nieodpowiednio przygotowana kasza jaglana może mieć gorzki posmak, który zepsuje całe danie, dlatego przed jej ugotowaniem należy zadbać o to, aby obficie przelać ją zimną, a następnie gorącą wodą. Jedną szklankę kaszy jaglanej należy gotować w ok. 2 szklankach wody — kiedy kasza wchłonie wodę, można ją odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce w celu zwiększenia objętości.