Wakacyjny okres pozwala nam na gotowanie potraw z wykorzystaniem ryb dużo częściej niż w zimie. Praktycznie każdą rybę możemy usmażyć, ugotować, upiec, zjeść wędzoną, gotowaną na parze czy nawet surową. W sieci istnieje tak wiele przeróżnych przepis że na inspiracje raczej nikt nie powinien narzekać. Jakie jednak przyprawy pasują najlepiej do ryb?
Najlepsze-porady.pl przygotowały listę z przyprawami, które idealnie pasują do potraw rybnych, aby uniknąć jakiekolwiek błędy.
Koperek
Koperek jest jednym z najbardziej pasujących ziół do ryby. Najlepiej jest korzystać ze świeżego koperku, który zatrzymuje swój intensywny smak oraz zapach na dłużej niż ten w sypkiej pakowanej formie. Koperkiem można nacierać rybę lub wykorzystać go jako dodatek do sosów, które będziesz łączyć z rybą.
Rozmaryn
Rozmaryn jest ziołem o bardzo charakterystycznym i wyrazistym smakiem oraz aromacie. Dodaje do ryby wyjątkowy smak i idealnie sprawdzi się w przypadku ryby grillowanej, smażonej czy pieczonej.
Majeranek
Świetnie sprawdza się w wielu potrawach rybnych i najlepiej pasuje z flądrą, skorupiakami oraz śledziami.
Mięta
Mięta jest idealnym dodatkiem dla ryb pieczonych oraz dań, które mają jakiś rybny dodatek. Idealnie zakrywa i usuwa wszystkie nieprzyjemne zapachy, które są kojarzone z rybami dzięki swojej wyjątkowej zapachowej nucie.
Estragon
Estragon jest bardzo popularny we Francji i francuskiej kuchni. Ma wyrazisty lekko anyżowy smak i zapach, dlatego też najlepiej jest wykorzystać go jako przyprawę dla ryb gotowanych oraz skorupiakach.
Oregano
Oregano najczęściej jest wykorzystywane jako przyprawa do ryb w krajach bałkańskich. Wystarczy posypać smażoną rybę świeżym oregano oraz polać delikatnie oliwą z oliwy. Pasuje idealnie z rybami smażonymi, pieczonymi, małżami oraz pasztetami rybnymi.
Cytryna
Chociaż artykuł jest o ziołach to nie można pominąć też cytryny, która sprawia że każda ryba i w każdej postaci wyróżnia się doskonałym smakiem. Ryby dzięki cytrynie stają się bardziej delikatne w smaku i tracą swój mulisty nieapetyczny zapach.