Przed pojawieniem się ziemniaków, kasze były wartym elementem polskiej kuchni. Obecnie powoli powracają do naszych jadłospisów, jednak wciąż bywają mocno niedoceniane. Zazwyczaj mówi się o tym, że zawierają dużo błonnika pokarmowego, a pomija się ich właściwości chroniące przed zaparciami, nowotworami czy otyłością. Kasze różnią się od siebie nie tylko pod względem wartości odżywczych, ale i smaku, a dzięki ich różnorodności każdy może wybrać odpowiednią dla siebie. Poniżej prezentujemy przegląd kasz wraz z ich właściwościami.
Kasza manna
Jest lekkostrawna i idealnie nadaje się dla małych dzieci. Reguluje pracę układu pokarmowego, stymuluje go i osłania żołądek, dlatego będzie dobrym wyborem także dla osób, które mają problemy trawienne. Jest smaczna i daje duże możliwości, jeśli chodzi o jej używanie w kuchni. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę PP oraz magnez, żelazo, potas i jod.
Kasza kuskus
Jest bogata w błonnik i ułatwia przemianę materii. Nie obciąża układu pokarmowego i można przyrządzić z niej lekkostrawny posiłek. Zawiera dużą ilość białka, dzięki czemu jest dobrym elementem wegetariańskiej diety. Jest także źródłem wapnia, fosforu, sody i żelaza. Zawiera również kwas foliowy, przez co warto, by sięgały po nią kobiety w ciąży. Unikać jej za to powinny osoby chore na cukrzycę - posiada wysoki indeks glikemiczny.
Kasza gryczana
Przyśpiesza przemianę materii, przez co jest idealna dla osób chcących zrzucić wagę. Pomaga też w regulacji glukozy we krwi, zapobiega nowotworom i ma pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną. Zawiera znaczne ilości potasu, miedzi, witamin grupy z B czy fosforu. Buduje odporność organizmu i wzmacnia naczynia krwionośne. Wytwarzana jest z gryki.
Kasza jaglana
Wytwarza się ją z ziaren prosa. Zawiera aminokwas (tryptofan), dzięki czemu reguluje ciśnienie krwi, rytm snu i temperaturę ciała. Ponadto jest źródłem krzemu, żelaza i lecytyny. Spożywanie jej poprawia odporność i sprawia, że włosy, skóra i paznokcie pozostają w dobrej formie.
Kasza jęczmienna
Stanowi około 70% produkcji kasz, pochodzi z ziaren jęczmienia. Dzielimy ją na pęczak, kaszę perłową i kaszę łamaną. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i obniża poziom złego cholesterolu.
Kasza owsiana
Stanowi bogate źródło błonnika pokarmowego, minerałów i witamin. Ma dobry wpływ na organizm - pobudza układ immunologiczny i wzmacnia serce. Zapobiega infekcjom i pomaga w zaparciach. Nada się zarówno do dań na słodko, jak i wytrawnych.
Opinie na temat artykułu
Nowe artykuły




Losowe artykuły



