Kompot z rabarbaru to doskonała alternatywa dla soków oraz napojów kupowanych w sklepach. Różowy trunek idealnie orzeźwi w gorące dni. Dodatkowo swoim słodko-kwaśnym smakiem podkreśli aspekty smakowe przygotowanych przez Ciebie dań. W szklankach z dodatkiem kostek lodu będzie wyglądać orzeźwiająco, natomiast podany w kieliszkach będzie przypominał elegancki koktajl, który zaskoczy zaproszone towarzystwo. Wszystkie składniki potrzebne do stworzenia kompotu dostępne są na wyciągnięcie ręki — jeśli nie uprawiasz własnego rabarbaru, to z pewnością znajdziesz go w niemal każdym sklepie. Poniżej przedstawiamy prosty przepis, który zagwarantuje Ci zniewalające przeżycie smakowe.
Rzeczy, które potrzebujesz to: 70 dkg rabarbaru bez liści, pół cytryny, 3 litry wody, 2/3 szklanki cukru!
1. Przygotuj wszystkie składniki, aby przygotowanie kompotu z rabarbaru poszło łatwo i szybko!
2. Odetnij końce łodyżek rabarbaru, następnie dokładnie je wypłucz i obierz.
3. Pokrój wszystkie łodygi rabarbaru na drobne kawałki, ok. 2 cm.
4. W dużym garnku zagotuj 3 litry wody, dodaj 2/3 szklanki cukru. Gotuj przez 2 minuty, mieszając.
5. Do gotującej się wody dodaj pokrojony na kawałki rabarbar. Zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką, zostawiając jednak delikatny przepływ powietrza.
6. Gotuj przez ok. 15 minut.
7. Umyj cytrynę. Pokrój ją w prążki i dodaj do garnka. Gotuj przez kolejne 5 minut. Wyłącz ogień i szczelnie przyłóż przykrywkę do garnka.
8. Pozostaw kompot pod przykryciem na ok. 2 godziny.
9. Przelej kompot przez sitko, aby pozbyć się odpadków.
10. Gotowy kompot przelej do dzbanka.
Jeśli nie chcesz utracić cennych wartości odżywczych w postaci witaminy C, warto najpierw ugotować kompot, a następnie dodać do niego sok z wyciśniętej cytryny. Natomiast jeśli chcesz, aby kompot miał nieco inny smak, można dodać do niego miąższ z połowy laski wanilii.
SMACZNEGO!