09.02.2024

Kompot z rabarbaru — jak zrobić?

Kompot z rabarbaru — jak zrobić?

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Anna Kowalczyk
Anna jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z rodzicielstwem i wychowaniem dzieci. Jej artykuły są pełne praktycznych porad dla rodziców, inspiracji oraz wskazówek dotyczących budowania zdrowych relacji rodzinnych.
Udostępnij

Kompot z rabarbaru to doskonała alternatywa dla soków oraz napojów kupowanych w sklepach. Różowy trunek idealnie orzeźwi w gorące dni. Dodatkowo swoim słodko-kwaśnym smakiem podkreśli aspekty smakowe przygotowanych przez Ciebie dań. W szklankach z dodatkiem kostek lodu będzie wyglądać orzeźwiająco, natomiast podany w kieliszkach będzie przypominał elegancki koktajl, który zaskoczy zaproszone towarzystwo. Wszystkie składniki potrzebne do stworzenia kompotu dostępne są na wyciągnięcie ręki — jeśli nie uprawiasz własnego rabarbaru, to z pewnością znajdziesz go w niemal każdym sklepie. Poniżej przedstawiamy prosty przepis, który zagwarantuje Ci zniewalające przeżycie smakowe.


Rzeczy, które potrzebujesz to: 70 dkg rabarbaru bez liści, pół cytryny, 3 litry wody, 2/3 szklanki cukru!

1. Przygotuj wszystkie składniki, aby przygotowanie kompotu z rabarbaru poszło łatwo i szybko!

2. Odetnij końce łodyżek rabarbaru, następnie dokładnie je wypłucz i obierz.

3. Pokrój wszystkie łodygi rabarbaru na drobne kawałki, ok. 2 cm.

4. W dużym garnku zagotuj 3 litry wody, dodaj 2/3 szklanki cukru. Gotuj przez 2 minuty, mieszając.

5. Do gotującej się wody dodaj pokrojony na kawałki rabarbar. Zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką, zostawiając jednak delikatny przepływ powietrza.

6. Gotuj przez ok. 15 minut.

7. Umyj cytrynę. Pokrój ją w prążki i dodaj do garnka. Gotuj przez kolejne 5 minut. Wyłącz ogień i szczelnie przyłóż przykrywkę do garnka.

8. Pozostaw kompot pod przykryciem na ok. 2 godziny.

9. Przelej kompot przez sitko, aby pozbyć się odpadków.

10. Gotowy kompot przelej do dzbanka.

Jeśli nie chcesz utracić cennych wartości odżywczych w postaci witaminy C, warto najpierw ugotować kompot, a następnie dodać do niego sok z wyciśniętej cytryny. Natomiast jeśli chcesz, aby kompot miał nieco inny smak, można dodać do niego miąższ z połowy laski wanilii.

SMACZNEGO!

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinaria Czy porada Kompot z rabarbaru — jak zrobić? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Kompot z rabarbaru — jak zrobić?? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Kompot z rabarbaru — jak zrobić?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
porada do kuchni w sam raz
~Kompot z rabarbaru — jak zrobić?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Pozdrawiam Alex Pawlak
~Kompot z rabarbaru — jak zrobić?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności