Konina nie dla wszystkich jest smacznym mięsem, ale może to być spowodowane jedynie tym, że nieodpowiednio się ją przyrządziło. W rzeczywistości konina ma niepowtarzalny i bardzo delikatny smak, którego nie można porównac do smaku żadnego innego mięsa. Jeśli jeszcze nie próbowałeś koniny, to warto to zmienić, bo to naprawdę wartościowe mięso.
A co ze zdrowiem?
Jeśli chodzi o zdrowie, to konina jest bardzo zdrowym mięsem. Potwierdzi to wielu dietetyków. Tak więc jeżeli nawet dietetycy mówią, że to zdrowe, to warto go spróbować. To mięso posiada przede wszystkim bardzo dużo białka i to takiego, które odznacza się swoją niezwykle dużą przyswajalnością. Poza tym konina zawiera też sporo aminokwasów egzogennych. Konina to też niezwykle bogate źródło żelaza i jest też o wiele lepiej przyswajalna niż wołowina i wieprzowina.
Pierwsza próba
Jeśli nie mieliśmy nigdy styczności z koniną, to po prostu trzeba spróbować i samemu zadecydować, czy chcemy to jeść, czy nie. Jest wiele różnych sposobów na przyrządzenie tego mięsa, więc na pewno znajdziemy takie danie, które będzie nam smakować. To mięso jest faktycznie bardzo zdrowe i smaczne, a ludzie, którzy mówią żeby go nie jeść, to zazwyczaj ci, którzy w ogóle koniny nie próbowali.