Dla większości z nas lody są idealną przekąską, która pozwala nam się ochłodzić w upalny dzień. Wielbiciele lodów nie tylko raczą się tym deserem latem, ale także podczas chłodniejszych pór roku. Jeżeli kochasz jeść lody i jestem miłośnikiem kawy, mamy dla Ciebie świetnie rozwiązanie, któremu z pewnością się nie oprzesz - włoskie affogato, które jest klasycznym połączeniem lodów z kawą. Dzięki temu prostemu sposobowi nie będzie musiał wybierać pomiędzy kawą a deserem. Oczywiście affogato najczęściej serwowane jest w restauracjach i kawiarniach, jednakże jest to na tyle proste połączenie, że bez większego problemu wykonasz je w zaciszu własnego domu - wystarczy Ci tylko prosty przepis, dzięki któremu będziesz wiedzieć jak zabrać się do działania.
Domowe lody
Oczywiście do stworzenia affogato możesz wykorzystać ulubione lody kupione w sklepie lub przyrządzić je również od podstaw. Domowe lody nie zawierają sztucznych barwników, aromatów oraz chemii, a poza tym smakują o wiele lepiej od wersji sprzedawanych na sklepowych półkach. Do przygotowania lodów potrzebujesz jedynie kilku składników, sam będziesz zdziwiony, jakie proste jest ich przygotowanie.
Deser kawowy z lodami
Affogato al Caffe to sposób podania lodów z kawą pochodzący z Włoch i dosłownie oznacza on topienie gałki lodów w świeżo zaparzonym espresso. Do przygotowania affogato najlepiej nadają się lody o smaku śmietankowym, jednakże jeżeli nie jesteś ich fanem, możesz śmiało próbować z innymi smakami. Jak przyrządzić affogato? Najlepiej do podania deseru wybierz głębszą i niższą filiżankę - świetnym rozwiązaniem będzie postawienie na szklankę transparentną, w której będzie widać, jak lody się powoli roztapiają pod wpływem ciepłego espresso. A więc, na dnie przygotowanej filiżanki umieszczany gałkę ulubionych lodów, w tym czasie dobrze jest zaparzyć espresso z dobrej jakości ziaren. Lody zalewamy jedną porcją włoskiej kawy - ważne jest, aby espresso było gorące, ponieważ będzie delikatnie rozpuszczało lody i zmieni ich konsystencję na bardziej delikatną i kremową. Taki deser lodowo-kawowy należy podawać od razu i koniecznie należy pamiętać o łyżeczce, dzięki której będzie można delektować się wyśmienitym połączeniem.
Wariacje affogato
Oczywiście przedstawiony powyżej przepis jest klasycznym odwzorowaniem włoskiego affogato, jeżeli jednak tylko masz ochotę, możesz dokonać w nim pewnych modyfikacji, a więc zmienić smak lodów lub polać je syropem smakowym, np. karmelowym czy czekoladowym. Świetnym rozwiązaniem jest również posypanie lodów kakao, cynamonem, drobno posiekanymi orzechami, a nawet wiórkami czekolady - możliwości jest wiele, wystarczy tylko trochę poeksperymentować.
A może kawa mrożona?
Jeżeli nie jesteś wielkim fanem espresso świetnym rozwiązaniem będzie przygotowanie kawy mrożonej - wystarczy, że do blendera wrzucisz kilka kostek lody, zaparzoną kawę, dodasz mleko oraz gałkę ulubionych lodów i wszystko dokładnie zmiksujesz, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Po przelaniu napoju do wysokiej filiżanki możesz go ozdobić bitą śmietaną z dodatkiem posypki czekoladowej. Lody z kawą to dość uniwersalne połączenie, które pozwala na przygotowanie wielu smacznych i oryginalnych przepisów. Jeżeli jesteś ciekawy, jakie inne napoje można przygotować z połączenia lodów i kawy, koniecznie zajrzyj na portal internetowy przeznaczony miłośnikom kawy kawa4u.pl, na którym dostępne są przepisy na napoje kawowe, dzięki którym przyrządzić trunki rodem z kawiarni w zaciszu własnego domu.