Najlepsze Porady KulinariaMagiczny grzaniec, czyli skąd wzięło się grzane wino i jak je przygotować Ocena 5 na podstawie 1 komentarza

Magiczny grzaniec, czyli skąd wzięło się grzane wino i jak je przygotować

Magiczny grzaniec, czyli skąd wzięło się grzane wino i jak je przygotować

Za oknem plucha lub śnieg, a w ciepłym domu unoszący się zapach przypraw i ciepłego wina. Nie może być inaczej - chodzi o grzańca. Ale czy każdy z nas wie, jaką ma historię… i w jaki sposób go przygotować?


Grzane wino - doceniane od wieków

Chociaż nierozłącznie kojarzy się nam ze świętami, tradycyjny grzaniec ma bardzo długą historię. Kompozycja złożona z grzanego wina z aromatycznymi dodatkami jest znana od wieków, lecz jej pochodzenie nie jest do końca jednoznaczne. Część osób przypisuje je starożytnym Grekom, którzy przyprawiając starzejące się wino, chcieli zapobiec jego zepsuciu. Biorąc pod uwagę miłość mieszkańców Grecji do tego trunku, wydaje się to logiczne.

Inna teoria skupia się na Rzymianach, którzy sporządzali miksturę zwaną Conditum Paradoxum, składającą się z wina słodzonego miodem, przyprawianego wieloma dodatkami, a następnie po kilku cyklach podgrzewania, mieszanego z „czystym” trunkiem i podawanego już na chłodno. Można przypuszczać, że przepis ten zainspirował rzymskich żołnierzy do stworzenia ciepłej wersji tego napoju. Trudno się temu dziwić, gdyż europejskie, mroźne zimy nie sprzyjały zdrowiu przyzwyczajonych do ciepła mieszkańców Italii. Obficie przyprawiony i dosłodzony grzaniec był zatem doskonałym trunkiem, który pomagał przetrwać legionistom trudne warunki podczas prowadzonych przez nich podbojów.

Rozkwit popularności grzańca

Grzane wino zaczęło jednak zdobywać największą popularność w średniowieczu - począwszy od XIII wieku, zaczęło się ono rozprzestrzeniać na terenach dzisiejszej Wielkiej Brytanii, Niemiec i krajów skandynawskich - we wszystkich tych miejscach grzaniec stał się napojem nie tylko rozgrzewającym, ale mającym przynosić zdrowie ze względu na dodatek wielu ziół i przypraw. Sprawiło to, że w czasie epidemii dżumy, zwanej „czarną śmiercią”, która przyczyniła się do śmierci ponad jednej trzeciej populacji Europy, grzaniec był napojem „z wyboru”. Bezpieczniejszy niż woda, bo z zawartością zabijającego bakterie alkoholu, a do tego mocno przyprawiony leczniczymi ziołami.

Złożona historia grzanego wina trwa do dziś: grzaniec gości na stołach ludzi z całego świata, podkreślając atmosferę świąt Bożego Narodzenia lub rozgrzewając w zimowe wieczory. Każdy kraj ma swój własny przepis, różniący się rodzajem stosowanego wina, dodatkami, czy metodą ekstrakcji aromatów z przypraw. Jedni przyrządzają grzane wino, dodając przyprawy bezpośrednio do alkoholu, inni natomiast gotują je najpierw w wodzie lub małej ilości wina z miodem, dodając właściwy trunek na samym końcu. Możliwości są setki, a każda z nich jest… tą dobrą.

Jak przyrządzić pyszny grzaniec?

Wbrew pozorom jest to bardzo łatwe. Aby rozgrzać zimowy lub jesienny wieczór grzańcem wystarczy niewiele - butelka niezbyt drogiego czerwonego wina (polecamy wytrawne, dzięki czemu łatwiej jest regulować poziom słodyczy), cukier lub miód i przyprawy: goździki, cynamon, imbir i gałka muszkatołowa.

Przygotowanie grzanego wina jest banalnie proste: do emaliowanego naczynia wlewamy alkohol, dodajemy przyprawy według uznania, dosładzamy miodem i podgrzewamy, koniecznie dbając o to, by wino się nie zagotowało. Gorący płyn przelewamy do kubków, dekorujemy plasterkiem pomarańczy… i gotowe!

Grzaniec to idealny napój na chłodną porę roku a ilość dostępnych przepisów daje ogromne pole do popisu - zdecydowanie polecamy eksperymentowanie i stworzenie swojej własnej, unikalnej receptury!

Dodaj komentarz

Małgorzata
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Ostatnio grzane wino stało się bardzo popularne.


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Zdecydowanie zgadzam się z tytułem tego artykułu.
Odpowiedni Dress code również ma znaczenie.
Zasady Savoir Vivre są bardzo ważne.
Polecam wypróbować ten przepis.
Nutella ze śliwek to dla mnie nowość. Z pewnością wypróbuję...
Dla mnie wystarczy jeden powód aby mnie przekonać do wina,...
Liściaste herbatki na prawdę mają bardziej wyrazisty smak, są...
Fajne pomysły na lunch box