09.02.2024

Magiczny grzaniec, czyli skąd wzięło się grzane wino i jak je przygotować

Magiczny grzaniec, czyli skąd wzięło się grzane wino i jak je przygotować

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Michał Lewandowski
Michał jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, ekspertem od finansów osobistych i oszczędzania. Jego artykuły zawierają praktyczne wskazówki dotyczące zarządzania budżetem, inwestowania pieniędzy oraz osiągania finansowej stabilności.
Udostępnij

Za oknem plucha lub śnieg, a w ciepłym domu unoszący się zapach przypraw i ciepłego wina. Nie może być inaczej - chodzi o grzańca. Ale czy każdy z nas wie, jaką ma historię… i w jaki sposób go przygotować?


Grzane wino - doceniane od wieków

Chociaż nierozłącznie kojarzy się nam ze świętami, tradycyjny grzaniec ma bardzo długą historię. Kompozycja złożona z grzanego wina z aromatycznymi dodatkami jest znana od wieków, lecz jej pochodzenie nie jest do końca jednoznaczne. Część osób przypisuje je starożytnym Grekom, którzy przyprawiając starzejące się wino, chcieli zapobiec jego zepsuciu. Biorąc pod uwagę miłość mieszkańców Grecji do tego trunku, wydaje się to logiczne.

Inna teoria skupia się na Rzymianach, którzy sporządzali miksturę zwaną Conditum Paradoxum, składającą się z wina słodzonego miodem, przyprawianego wieloma dodatkami, a następnie po kilku cyklach podgrzewania, mieszanego z „czystym” trunkiem i podawanego już na chłodno. Można przypuszczać, że przepis ten zainspirował rzymskich żołnierzy do stworzenia ciepłej wersji tego napoju. Trudno się temu dziwić, gdyż europejskie, mroźne zimy nie sprzyjały zdrowiu przyzwyczajonych do ciepła mieszkańców Italii. Obficie przyprawiony i dosłodzony grzaniec był zatem doskonałym trunkiem, który pomagał przetrwać legionistom trudne warunki podczas prowadzonych przez nich podbojów.

Rozkwit popularności grzańca

Grzane wino zaczęło jednak zdobywać największą popularność w średniowieczu - począwszy od XIII wieku, zaczęło się ono rozprzestrzeniać na terenach dzisiejszej Wielkiej Brytanii, Niemiec i krajów skandynawskich - we wszystkich tych miejscach grzaniec stał się napojem nie tylko rozgrzewającym, ale mającym przynosić zdrowie ze względu na dodatek wielu ziół i przypraw. Sprawiło to, że w czasie epidemii dżumy, zwanej „czarną śmiercią”, która przyczyniła się do śmierci ponad jednej trzeciej populacji Europy, grzaniec był napojem „z wyboru”. Bezpieczniejszy niż woda, bo z zawartością zabijającego bakterie alkoholu, a do tego mocno przyprawiony leczniczymi ziołami.

Złożona historia grzanego wina trwa do dziś: grzaniec gości na stołach ludzi z całego świata, podkreślając atmosferę świąt Bożego Narodzenia lub rozgrzewając w zimowe wieczory. Każdy kraj ma swój własny przepis, różniący się rodzajem stosowanego wina, dodatkami, czy metodą ekstrakcji aromatów z przypraw. Jedni przyrządzają grzane wino, dodając przyprawy bezpośrednio do alkoholu, inni natomiast gotują je najpierw w wodzie lub małej ilości wina z miodem, dodając właściwy trunek na samym końcu. Możliwości są setki, a każda z nich jest… tą dobrą.

Jak przyrządzić pyszny grzaniec?

Wbrew pozorom jest to bardzo łatwe. Aby rozgrzać zimowy lub jesienny wieczór grzańcem wystarczy niewiele - butelka niezbyt drogiego czerwonego wina (polecamy wytrawne, dzięki czemu łatwiej jest regulować poziom słodyczy), cukier lub miód i przyprawy: goździki, cynamon, imbir i gałka muszkatołowa.

Przygotowanie grzanego wina jest banalnie proste: do emaliowanego naczynia wlewamy alkohol, dodajemy przyprawy według uznania, dosładzamy miodem i podgrzewamy, koniecznie dbając o to, by wino się nie zagotowało. Gorący płyn przelewamy do kubków, dekorujemy plasterkiem pomarańczy… i gotowe!

Grzaniec to idealny napój na chłodną porę roku a ilość dostępnych przepisów daje ogromne pole do popisu - zdecydowanie polecamy eksperymentowanie i stworzenie swojej własnej, unikalnej receptury!

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Ostatnio grzane wino stało się bardzo popularne.
~Małgorzata
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinaria Czy nasza porada Magiczny grzaniec, czyli skąd wzięło się grzane wino i jak je przygotować przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Magiczny grzaniec, czyli skąd wzięło się grzane wino i jak je przygotować? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Magiczny grzaniec, czyli skąd wzięło się grzane wino i jak je przygotować
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
porada do kuchni w sam raz
~Magiczny grzaniec, czyli skąd wzięło się grzane wino i jak je przygotować
09.02.2024

Nowe artykuły

Co to jest najpiękniejszy domek do wynajęcia w Radawie wśród lasów iglastych?
Co to jest najpiękniejszy domek do wynajęcia w Radawie wśród lasów iglastych?
Radawa to malownicza miejscowość położona w sercu lasów iglastych. To właśnie tutaj znajduje się najpiękniejszy domek do wynajęcia, który oferuje niepowtarzalne doznania związane z bliskością natury i możliwością
Różnice między maszynami pakującymi dla branży spożywczej oraz przemysłowej
Różnice między maszynami pakującymi dla branży spożywczej oraz przemysłowej
Pakowanie produktów to kluczowy element w wielu sektorach przemysłu, od branży spożywczej po przemysł ciężki. Odpowiednie opakowanie zapewnia nie tylko ochronę produktu, ale także wpływa na efektywność procesów
Technologia CNC i jej rola w nowoczesnym meblarstwie
Technologia CNC i jej rola w nowoczesnym meblarstwie
Współczesne meblarstwo, będące integralną częścią dziedziny wzornictwa i produkcji, znajduje się w dynamicznym procesie przemian, podążając za nieustannym postępem technologicznym i niezbędnymi adaptacjami do zmieniających się
Różnice między aftami a pleśniawkami - jak je rozpoznać?
Różnice między aftami a pleśniawkami - jak je rozpoznać?
Zdrowie jamy ustnej jest kluczowe dla naszego ogólnego samopoczucia, a pojawiające się w niej problemy mogą znacząco wpłynąć na jakość życia. Dwie najczęstsze dolegliwości, które mogą powodować dyskomfort w jamie ustnej, to afty i pleśniawki. Chociaż często używamy tych terminów zamiennie, to są to różne schorzenia, które wymagają innego podejścia do leczenia. W dalszej części niniejszego artykułu przedstawiamy, czym się różnią, jak je rozpoznać i jak skutecznie je leczyć (np. nieocenionym wsparciem w procesie regeneracji uszkodzonych tkanek może być żel na afty i pleśniawki Aftident).
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności