Sos winegret to jeden z najpopularniejszych sosów. Podaje się go do sałatek. Nadaje on im charakterystyczny smak i wzbogaca o apetyczny wygląd. Klasyczny sos winegret przygotowuje się na bazie oliwy, soku z cytryny lub octu winnego oraz z dodatkiem przypraw: pieprzu i soli. Nazwa sosu pochodzi od francuskiego słowa vinaigre co oznacza ocet. Ciekawą alternatywą dla typowego sosu winegret jest wzbogacenie go o miód i czosnek. Miodowy sos winegret to doskonałe uzupełnienie do sałaty lodowej w połączeniu z papryką i pomidorami. Jak zrobić miodowy sos winegret?
Składniki na sos winegret:
- łyżka soku z cytryny/ octu winnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka miodu wielokwiatowego
-przyprawy, sól, pieprz i 1/2 ząbka czosnku
Przygotowanie sosu
Przygotowanie miodowego sosu winegret zaczynamy od drobnego posiekania czosnku i roztarcia go lub rozgniecenia. Czosnek posypujemy solą i przekładamy do wcześniej przygotowanej miski, w której będziemy robić sos. Po dodaniu do niego łyżki miodu i rozmieszaniu do jednolitej konsystencji wlewamy do środka sok z cytryny lub ocet winny, a następnie przyprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Na koniec do miski dolewamy oliwę z oliwek. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników sos jest gotowy do podania.