09.02.2024

Na co zwrócić uwagę przy otwieraniu lokalu gastronomicznego?

Na co zwrócić uwagę przy otwieraniu lokalu gastronomicznego?

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Michał Lewandowski
MichaÅ‚ jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, ekspertem od finansów osobistych i oszczÄ™dzania. Jego artykuÅ‚y zawierajÄ… praktyczne wskazówki dotyczÄ…ce zarzÄ…dzania budżetem, inwestowania pieniÄ™dzy oraz osiÄ…gania finansowej stabilnoÅ›ci.
Udostępnij

Marzysz o zaÅ‚ożeniu wÅ‚asnego biznesu w branży gastronomicznej, ale nie wiesz jak siÄ™ do tego zabrać? Od czego zacząć, jakie formalnoÅ›ci trzeba speÅ‚nić i na co zwrócić szczególnÄ… uwagÄ™ - tego wszystkiego dowiesz siÄ™ z poniższego artykuÅ‚u.


Plan i finansowanie

Warto zaczynać w wizjÄ… koÅ„ca, czyli na poczÄ…tku stworzyć sobie rzetelny, szczegóÅ‚owy plan i przygotować siÄ™ na potencjalne trudnoÅ›ci. Dobrze byÅ‚oby przemyÅ›leć dokÅ‚adnie profil dziaÅ‚alnoÅ›ci - czy bÄ™dzie to spora restauracja lub karczma, czy może maÅ‚a gastronomia z zapiekankami lub hot-dogami. Już na samym poczÄ…tku trzeba zadać sobie takie pytania, jak: co bÄ™dzie wyróżniać mój lokal? jak wyglÄ…da sytuacja na rynku lokalnym? kogo mogÄ™ siÄ™ obawiać i dlaczego? od kogo mogÄ™ uczyć siÄ™ dobrych rozwiÄ…zaÅ„? Warto też przeprowadzić analizÄ™ grupy docelowej i stworzyć profil klienta, a także wypisać szanse i zagrożenia dla przyszÅ‚ego biznesu.

Ponadto przemyÅ›leć trzeba finansowanie - jakie nakÅ‚ady sÄ… mi potrzebne jeszcze przed rozpoczÄ™ciem dziaÅ‚alnoÅ›ci oraz w pierwszym jej roku? Czy mam oszczÄ™dnoÅ›ci czy raczej zdecydujÄ™ siÄ™ na kredyt? A może mam szanse na dofinansowanie? Po zaplanowaniu budżetu czas na zaÅ‚ożenie dziaÅ‚alnoÅ›ci gospodarczej. JednoczeÅ›nie można też szukać wymarzonego lokalu, co może siÄ™ okazać niestety nieÅ‚atwym zadaniem, z uwagi na warunki techniczne, które musi on speÅ‚nić. Lokal możemy wynająć, kupić lub zbudować, wszystko zależy od naszych preferencji i oczywiÅ›cie zasobnoÅ›ci portfela.


Warunki techniczne i wyposażenie wnętrza

Warunki techniczno-budowlane lokalu gastronomicznego (jako budynku użytecznoÅ›ci publicznej) to aspekty, na które trzeba zwrócić uwagÄ™ już na poczÄ…tku. Z tego powodu, że pracownicy bÄ™dÄ… przebywać w nim ponad 4 godziny dziennie, lokal musi bezwzglÄ™dnie speÅ‚niać warunki odnoÅ›nie do wysokoÅ›ci sufitu, oÅ›wietlenia czy wysokoÅ›ci terenu. JeÅ›li chodzi o sufit to powinien znajdować siÄ™ na wysokoÅ›ci 3,3 m, a oÅ›wietlenie musi być z przewagÄ… Å›wiatÅ‚a naturalnego, szczególnie w kuchni. Ponadto pomieszczenia kuchenne nie mogÄ… znajdować siÄ™ poniżej terenu, otaczajÄ…cego budynek. OdstÄ™pstwa od tych zasad sÄ… możliwe wyÅ‚Ä…cznie za zgodÄ… PaÅ„stwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.

Gdy lokal jest już zaklepany - czas pomyÅ›leć o wyposażeniu jego wnÄ™trza. Ważne, aby wystrój byÅ‚ spójny z caÅ‚oÅ›ciÄ… biznesu oraz jedzeniem, które bÄ™dzie serwowane. Bardzo istotne jest też wyposażenie zaplecza. Na szczęście sÄ… firmy, które pomagajÄ… w tym zakresie poczÄ…tkujÄ…cym przedsiÄ™biorcom. PrzykÅ‚adowo wyposażenie gastronomii Stalgast - oprócz tego, że oferujÄ… profesjonalne meble, naczynia i przybory kuchenne to jeszcze dzielÄ… siÄ™ swym bogatym doÅ›wiadczeniem w branży. PrzeprowadzajÄ… tzw. konsultacje technologiczne, dziÄ™ki którym usprawniajÄ… dziaÅ‚anie zaplecza gastronomicznego lokalu. WiÄ™cej informacji na stronie stalgast.com.

Czynnik ludzki i promocja lokalu

Nie można zapominać o personelu - warto zatrudnić Å›wietnego szefa kuchni, ponieważ nic tak nie przyciÄ…ga klientów jak smaczne jedzenie. Ważni sÄ… również kelnerzy, którzy powinni wykazywać siÄ™ wysokÄ… kulturÄ… osobistÄ… i być sympatyczni dla goÅ›ci. Kolejnym aspektem, o który trzeba zadbać, sÄ… Å›wieże i smaczne produkty. OszczÄ™dzanie na jakoÅ›ci potraw to ostatnia rzecz, która powinna mieć miejsce w dobrym lokalu gastronomicznym. Taka sytuacja bardzo szybko odbiÅ‚aby siÄ™ negatywnymi opiniami i w rezultacie utratÄ… klientów. Warto przetestować różnych dostawców i nawiÄ…zać wspóÅ‚pracÄ™ z najlepszymi.

Gdy jest już odpowiedni, piÄ™kny i dobrze wyposażony lokal oraz personel gotowy do pracy, a także speÅ‚nione wszystkie formalnoÅ›ci - czas na zaproszenie klientów. Dobrze na poczÄ…tku nieco mocniej zainwestować w reklamÄ™, aby ludzie w ogóle dowiedzieli siÄ™ o nowym lokalu w ich okolicy. Należy zadbać o stronÄ™ internetowÄ… lub chociaż zaÅ‚ożyć darmowe konto na Facebooku - ważne, aby poinformować o godzinach otwarcia, charakterze lokalu i dokÅ‚adnym adresie. Warto też przygotować specjalne atrakcje, promocje czy upominki na dzieÅ„ otwarcia, aby przyciÄ…gnąć możliwie jak najwiÄ™cej osób.

Jak widać jest dosyć sporo aspektów, o których trzeba pamiÄ™tać przy rozpoczynaniu gastronomicznego biznesu. Jednak przy dobrze przygotowanym planie, dużym zaangażowaniu i kilku radom od specjalistów w branży powinno siÄ™ udać

Opinie na temat artykułu

Åšrednia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinaria Czy porada Na co zwrócić uwagę przy otwieraniu lokalu gastronomicznego? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Na co zwrócić uwagę przy otwieraniu lokalu gastronomicznego?? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Na co zwrócić uwagę przy otwieraniu lokalu gastronomicznego?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
warto spróbować ten przepis
~Na co zwrócić uwagę przy otwieraniu lokalu gastronomicznego?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności