Naleśniki amerykańskie to zupełnie inna wersja od tej, która znamy w Europie. Te pierwsze są znacznie grubsze i bardziej puszyste, a co za tym idzie bardziej sycące. W tradycyjnej recepturze wykorzystuje się do ich przygotowania maślankę, jednak dziś chcemy zaprezentować przepis z zastosowaniem kefiru. Taka wersja doskonale będzie komponować się z owocami, bitą śmietaną lub tradycyjnym syropem klonowym.
Pancakes z kefirem można przygotować bardzo łatwo z kilku składników, spośród których większość każdy posiada w swojej kuchni. Zastosowanie kefiru zamiast maślanki sprawia, ze naleśniki są lekkie, puszyste i zdrowe.
Naleśniki amerykańskie to świetny sposób na pyszne śniadanie. Najlepiej smakować będą w leniwy sobotni poranek, konsumowane jeszcze w łóżku, w towarzystwie ciekawej lektury lub podczas oglądania odcinku ulubionego serialu.
Składniki, których potrzebujesz:
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 200 ml kefiru (małe opakowanie)
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
- Do miski wbić jajka, dodać kefir oraz olej. Dokładnie wymieszać. Przez sitko wsypać do miski mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier i sodę. Dokładnie wymieszać lub zmiksować na gładką masę bez grudek.
- Patelnię posmarować odrobiną oleju. Wylewać po jednej, pełnej łyżce oleju, pamiętając o zachowaniu odpowiednich odstępów. Smażyć z obu stron przez około dwie minuty na średnim ogniu. Przy przewracaniu można pomagać sobie łopatką.
Propozycja podania:
Klasyczne pancakes serwuje się z syropem klonowym, jednak sposobów na ich podanie jest nieskończenie wiele. Można wykorzystać do ich podania bita śmietanę oraz owoce. Najlepsze będą jagody, truskawki oraz maliny. Można posmarować je również kremem czekoladowym lub polewą toffi. Warto eksperymentować i próbować naleśników z tym, co najbardziej trafia w gusta podniebienia.
Możesz również dodać do samego ciasta różne przyprawy i aromaty, dzięki którym naleśniki nabiorą niesamowitego smaku. Doskonałym pomysłem jest dosypanie odrobiny cynamonu lub startej skórki pomarańczy. Możesz także dodać łyżkę lub dwie kakao - uzyskasz w ten sposób czekoladowe pancakes.