Aronia to owoc pełen witamin. Zaliczany jest do grupy superfood czyli naturalnego produktu, który ma najwięcej właściwości odżywczych. Zawiera dużo witaminy C i P, łatwo przyswajalnych cukrów, soli mineralnych i pierwiastków takich jak: wapń, fosfor, magnez i żelazo. Owoce te pomagają zwalczyć nadciśnienie i zbyt duży poziom cholesterolu. Co więcej, właściwości aronii utrzymują się nawet po przetworzeniu . Doskonała jest w postaci dżemów lub konfitur, ale także nalewki. Jest ona uznawana za jeden z najlepszych specyfików o działaniu przeciwnowotworowym, bo skutecznie i aktywnie zwalcza wolne rodniki. Dodatkowo ma działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Stosuje się ją w leczeniu różnych schorzeń zakaźnych. To doskonałe wsparcie w przeziębieniu lub grypie. Działa korzystnie na naczynia krwionośne, dzięki czemu reguluje pracę serca i uspokaja zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi. Świetnie wpływa na stan oczu, poprawiając ukrwienie siatkówki i nie dopuszczając do degradacji plamki żółtej. W dodatku jest pyszna i ma wspaniały aromat. Jak zrobić domową nalewkę z aronii? Oto prosty i sprawdzony przepis.
Składniki:
- 1 kg aronii
- 0,5 kg cukru,
- 1 l spirytusu
- 1 cytryna
Sposób przygotowania krok po kroku:
Umyte owoce z aronii należy przełożyć do dużego naczynia -najlepiej dużego słoja i zasypać cukrem. Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. W tym czasie owoce puszczą sok. Następnie sok należy wlać do naczynia i zalać go spirytusem. Pozostałe owoce zalewamy 1 litrem wody, po czym gotujemy w garnku, aż do momentu zagotowania. Przecedzamy sok do naczynia ze spirytusem oraz sokiem i dodajemy sok z cytryny. Powstałą w ten sposób nalewkę z aronii przelewamy do butelek i odstawiamy na kilka tygodni