Koniec maja to czas kiedy zaczyna się sezon na truskawki. Każdy je lubi bo są pyszne, lekko słodkawe i mają piękny czerwony kolor. Można je jeść solo, ale warto wykorzystać je do różnego rodzaju przetworów. Tym bardziej, że cechuje je krótki czas przechowywania. Jednym ze sposobów wykorzystanie truskawek jest zrobienie z nich nalewki. Taki napój przyda się w każdym domu. Nie tylko wspaniale smakuje, ale także ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Działa dobrze na układ trawienny, pomaga w reumatyzmie i chorobach krążenia. Do zrobienia nalewki z truskawek najlepiej nadają się świeże owoce, które zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Jak zrobić nalewkę truskawkową?
Składniki na nalewkę:
- 1 kilogram świeżych truskawek
-1 litr wódki
-pęczek mięty
- pół kg cukru
Sposób przygotowania
Pierwszym krokiem jest dokładne umycie truskawek i usuniecie szypułek. Warto zachować tę kolejność bo w przeciwnym razie truskawki stracą cały aromat. Następnie truskawki należy włożyć do dużego słoika i zasypać je cukrem. Po tej czynności słoik odstawiamy na 24 godziny. Kiedy truskawki wypuszczą sok należy je zalać wódką i dodać do słoika około 20 listków świeżej mięty. Słój ustawiamy w jasnym, nasłonecznionym miejscu, np. na parapecie i czekamy około miesiąca. W tym czasie odbywa się fermentacja, dzięki której nalewka zyskuje pełnię walorów smakowych i zdrowotnych. Należy co kilka dni potrząsać słoikiem jednak na tyle delikatnie, by truskawki się nie rozpadły. Po upływie miesiąca nalewkę należy zlać do butelek. Najlepiej zrobić to przy pomocy lejka wyściełanego gazą. Warto pamiętać, aby przed rozlaniem nalewki wyparzyć butelki. Nalewka powinna stać około pół roku- po tym czasie jest gotowa do spożycia i można się nią delektować.