Barwienie jajek to jedna z najpopularniejszych wielkanocnych tradycji. Sprawia dużo radości zarówno dzieciom, jak i starszym domownikom. Kolorowe jajka pięknie wyglądają również w wielkanocnym koszyczku, a także są wspaniałą ozdobą świątecznego stołu. Aby uzyskać różnorodne barwy często sięgamy po gotowe barwniki w proszku. Zawierają one jednak wiele szkodliwych składników, które przez mikropory w skorupce przenikają do wnętrza jajka. Mamy jednak dobrą wiadomość. Aby pomalować jajka, wcale nie musisz korzystać z barwników syntetycznych. Możesz stworzyć je samodzielnie, wykorzystując do tego to, co masz w swojej kuchni. O tym jak uzyskać poszczególne kolory, dowiesz się poniżej.
Niebieski - pokrój 1/4 główki czerwonej kapusty, wrzuć do garnka i zalej wrzątkiem. Dodaj dwie łyżki octu i gotuj przez około 20 minut. Następnie odcedź, a po ostudzeniu umieść w wywarze jajka i pozostaw tam na minimum 15 minut.
Różowy - do uzyskania tego odcienia potrzebujesz buraków. Pokrój dwie średnie sztuki i zalej litrem wody. Do gotującego się wywaru dodaj 3 łyżki octu spirytusowego i tyle samo ilości soli. Następnie umieść w garnku jajka i gotuj do uzyskania pożądanego koloru.
Żółty - do litra wody dodaj 1-2 łyżki kurkumy (możesz wykorzystać również przyprawę curry lub szafran). Wsyp dwie łyżki soli oraz octu spirytusowego. Następnie umieść w płynie ugotowane wcześniej jajka i pozostaw na około 2 godziny.
Zielony - kolor ten uzyskasz wykorzystując zielone liście szpinaku, pokrzywy, młode zboże, a nawet trawę. Wszystko co musisz zrobić to przygotować intensywny wywar z tych roślin - możesz wykorzystać jedną z nich lub połączyć kilka na raz. Dla wzmocnienia koloru możesz dodać 2 łyżki octu lub sok z cytryny.
Pomarańczowy - do barwienia jajek w tym kolorze można wykorzystać łupiny po cebuli. Po wrzuceniu ich do garnka należy je zalać wodą z dwoma łyżkami octu. Do wody wkładamy surowe jajka i gotujemy je przez kilka minut.
Brązowy - do malowania jajek w tym kolorze sprawdza się najlepiej kawa i herbata. Ważne jest, aby wykorzystać czarną, nieekspresową herbatę oraz nierozpuszczalną kawę. Należy je gotować przez około 15 minut, a następnie włożyć jajka i kontynuować gotowanie przez następne 10 minut.
Biały - ugotowane na twardo jajka wystarczy włożyć na kilka minut do wody z dodatkiem octu.
Intensywność odcienia zależy od czasu jaki spędzi jajko w barwniku. Jeżeli chcesz zatem osiągnąć bardziej wyrazisty kolor, możesz pozostawić je w roztworze na całą noc. Głębszy kolor uzyskasz także na jajkach z jaśniejszą skorupką. Aby przedłużyć trwałość koloru możesz przetrzeć je na koniec ściereczką z olejem.
Naturalne metody barwienia jajek są łatwe w wykonaniu i niedrogie, a ponadto nie są szkodliwe, dzięki czemu kolorowe jajka z koszyczka mogą wylądować na talerzu podczas wielkanocnego śniadania.