Szukasz zdrowszych alternatyw swoich ulubionych słodkich przysmaków? A co gdybyśmy mieli przepis, dzięki któremu możesz wykonać przepyszną nutellę w domowych warunkach, jednakże głównym jej składnikiem będą śliwki i kakao? Nutelle ze śliwek, znana również pod nazwą śliwella, to wyjątkowe połączenie powidła śliwkowego z kakao oraz czekoladą. Jest to zdecydowanie zdrowsza wersja sprzedawanej w sklepach Nutelli, która będzie idealną opcją na przepyszne śniadanie. Idealnie będzie również smakować podana do naleśników, gofrów czy deserów lodowych.
Czego potrzebujesz?
- 3 kg śliwek węgierek
- 220 g drobnego cukru
- 4 łyżki kakao
- opcjonalnie możesz oddać również 150 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (wybierz taką, która ma dużą zawartość kakao)
Przygotowanie:
1. Pierwszym krokiem jest dokładne umycie śliwek. Z każdego owocu wyciągnij pestkę oraz pokrój śliwki na ćwiartki. Śliwki wrzuć do dużego garnka z nieprzywierającym spodem.
2. Śliwki zasyp cukrem i smaż na małym ogniu pod przykryciem ok. 4 godzin — od czasu do czasu mieszaj, aby śliwki się nie przypaliły, szczególnie na początku tego procesu.
3. Następnie, kiedy zauważysz, że śliwki zaczynają się rozgotowywać i rozpadać zblenduj je na gładki mus, aby nie były widoczne w nim grudki.
4. Dodaj do mikstury kakao oraz czekoladę i wymieszaj łyżką. Połączoną całość smaż przez ok. 30 minut, aż powidło stanie się dość gęste i cały sok wyparuje. Pilnuj, aby śliwki nie przypaliły się do dna garnka, dlatego co jakiś czas nie zapomnij przemieszać i duś wszystko na małym ogniu.
5. Po 30 minutach przełóż nutellę do wyparzonych słoiczków i mocno zakręć. Odstaw do wychudnięcia.
6. Nutellę ze śliwek możesz pasteryzować, aby zapobiec jej zbyt szybkiemu zepsuciu. Do garnka o szerszym dnie włóż zakręcone słoiki i zalej je wrzącą wodą z czajnika do ok. 3/4 wysokości słoika, po czym gotuj je ok. 25 minut. Jeżeli po tym czasie, któraś zakrętka odskoczyła, musisz ją mocniej docisnąć.
Smacznego!!!