Chrupiące chipsy stanowią doskonałą przegryzkę podczas oglądania filmu czy spotkań w gronie znajomych. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby tej słonej przekąski. Niestety, chipsy jakie znajdziemy na półkach sklepowych nie są zdrowymi produktami i powinniśmy unikać częstego sięgania po nie. Na szczęście nie musimy całkowicie rezygnować z tego przysmaku. Wystarczy, że przygotujemy sobie chipsy samodzielnie w domu. Do tego celu można wykorzystać nie tylko ziemniaki, ale również inne warzywa.
Chipsy z jarmużu
To chyba jeden z najzdrowszych wariantów chipsów. Jarmuż jest warzywem zawierającym bogate zasoby witamin C, A i K, a także źródłem potasu, wapnia oraz żelaza. Zawiera również antyoksydanty, które likwidują wolne rodniki odpowiedzialne za przedwczesne starzenie. Najwięcej korzyści zyskamy naturalnie jedząc jarmuż na surowo, jednak w formie chipsów, również dostarczy organizmowi o wiele więcej korzyści niż tradycyjne chipsy sklepowe. Do przygotowania tej przekąski potrzebne są liście jarmużu, które należy dokładnie umyć i porwać na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do miski, dodajemy 2 łyżki oleju i przyprawy. Może być to sól, odrobina pieprzu lub papryka. Mieszamy wszystko i wykładamy na blachę umieszczając w piekarniku na około 10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Chipsy z buraka
Burak jest warzywem, które nie gości zbyt często na naszych talerzach. To duży błąd, ponieważ buraki są bardzo zdrowe. Warto się do nich przekonać, chociażby przygotowując z nich chipsy. Wystarczy obrać buraka ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Następnie należy skropić je oliwą, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać, aby plasterki zostały pokryte z każdej strony tłuszczem. Piekarnik należy nagrzać do temperatury 170 stopni Celsjusza i umieścić równomiernie rozłożone plasterki na blasze wyłożonej papierem. Piec przez około 20 minut, w połowie czasu przekręcając na drugą stronę.
Chipsy z batata
Bataty, czyli słodkie ziemniaki są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych. Posiadają niższy indeks glikemiczny, dlatego są korzystniejsze dla naszego zdrowia. Zawierają również antyoksydanty, a potrawy z nich przygotowane smakują znakomicie. Batatów nie trzeba obierać ze skórki, jednak muszą zostać one dokładnie wyszorowane, aby nie pozostały na nich żadne zanieczyszczenia. Następnie należy pokroić je cienko i wymieszać z odrobiną oleju i przyprawami. Całość układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Pieczemy na 10 minut, a następnie przekręcamy na drugą stronę.
To tylko kilka naszych propozycji zdrowych chipsów, które można w łatwy sposób upiec w domu. Do przygotowania zdrowej alternatywy dla słonej przekąski z marketu świetnie sprawdzą się też inne warzywa korzeniowe, jak marchewka czy seler, a także cukinia, bakłażan i wiele innych. Pamiętaj również, że chipsy z warzyw stwardnieją i staną się chrupiące dopiero po wystygnięciu dlatego odczekaj chwile zanim zaczniesz się nimi zajadać.