Primitivo to nazwa, która automatycznie kojarzy nam się z gorącym klimatem południowych Włoch. Co jednak tak naprawdę oznacza, skąd pochodzi i czego możemy spodziewać się po kieliszku tego czerwonego, intensywnego wina? W naszym krótkim przewodniku postaramy się odpowiedzieć na te i więcej pytań.
Nie mylić z prymitywnym!
Bezdyskusyjnie primitivo to jedna z najbardziej charakterystycznych nazw odmian wina na świecie i co ciekawe, nie oznacza wcale "prymitywnego", a po prostu "wczesne dojrzewanie". Skąd pochodzi ten rodzaj wina? Chociaż na ten temat od dawna trwają dyskusje, to nie ma wątpliwości, że współczesna ojczyzna Primitivo znajduje się w południowych Włoszech, a zwłaszcza w Apulii.
Primitivo prawdopodobnie przybyło tam z nadmorskich winnic Chorwacji, gdzie uprawia się je do dziś, pod takimi nazwami jak tribidrag i crljenak kasteljanski. Na początku XIX wieku odmiana ta została wprowadzona do Stanów Zjednoczonych pod nazwą zinfandel, odnosząc ogromny sukces i zyskując miano amerykańskiego wina narodowego. Po latach wywołało to znaczną konsternację po obu stronach Atlantyku, gdyż analiza DNA wykazała, że Zinfandel i Primitivo to ta sama odmiana wina.
Dla koneserów ciężkich trunków?
Primitivo jest winem złożonym w smaku, pełnym i wyrazistym, zazwyczaj o wysokiej zawartości alkoholu. Jego aromaty często przypominają bardzo dojrzałe ciemne jagody - takie jak borówki i jeżyny - a także lukrecję i czarny pieprz. Wiele włoskich primitivo jest obecnie starzonych w amerykańskim dębie, aby nadać im smak podobny do słynnych czerwonych zinfandeli z popularnych regionów, takich jak Lodi w Kalifornii. W związku z tym można się w nich spodziewać aromatów ciemnej czekolady, słodkiego tytoniu i przypraw cynamonowych.
Ze względu na bogactwo aromatów i smaków, a jednocześnie umiarkowaną taniczność, jest to trunek, który śmiało można polecić osobom, które nie przepadają za czerwonym winem, bądź dopiero co rozpoczynają z nim swoją przygodę. Zazwyczaj primitivo jest winem wytrawnym, chociaż zdarzają się także słodkie: dobrym przykładem jest apelacja Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG. Warto tutaj jednak zauważyć, że nawet wytrawne primitivo nie jest cierpkie: na podniebieniu da się wyczuć subtelną, przyjemną słodycz.
Primitivo dopełnia mięsne dania
Aby w pełni docenić charakterystyczny smak wspaniałego primitivo, potrzebujemy odpowiednio dopasowanego do niego jedzenia. Ze względu jego łagodną kwasowość primitivo najlepiej pasuje do treściwych, intensywnych posiłków, w tym do dań na bazie pomidorów, duszonego mięsa, na przykład wołowiny lub jagnięciny, czy deski wędzonych serów i długo dojrzewającej wędliny.
Primitivo możemy z powodzeniem zaserwować również do deserów, np. ciężkich musów czekoladowych, bogatych w aromaty serników czy ciast na bazie przypraw korzennych, co sprawia, że wina tej odmiany mogą doskonale dopełnić nasze świąteczne i noworoczne stoły!
Opinie na temat artykułu
Nowe artykuły




Losowe artykuły



