Sezon truskawkowy w pełni. Truskawki to pyszne i zdrowe owoce, które warto jeść nie tylko na surowo, ale także w postaci dżemów lub konfitur. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru tych owoców, które szybko się psują. Dżem truskawkowy domowej roboty to wspaniały dodatek do kanapek, tostów lub rogalików. Przygotowanie go wbrew pozorom nie jest trudne ani bardzo czasochłonne. Oprócz walorów smakowych własnoręcznie zrobiony dżem truskawkowy jest też dużo zdrowszy niż te zakupione w sklepie bo nie zawiera konserwantów, barwników, żelatyny czy pektyny. Jak zrobić pyszny i zdrowy dżem truskawkowy? Oto prosty przepis.
Składniki:
- świeże truskawki (1 kg)
- 60 dag cukru,\
- 1/4 szklanki soku z cytryny
Sposób wykonania krok po kroku:
Po umyciu i pozbawieniu truskawek szypułek należy przełożyć je do wysokiego garnka. Następnie ubić na na gładką konsystencję- tak aby puściły sok. Nie należy ich jednak miksować. Do tego celu najlepiej użyć tłuczka do ziemniaków. Po ubiciu truskawek dodajemy do nich cukier i sok z cytryny. Kolejnym krokiem jest postawienie garnka na wolny ogień i wymieszanie całości do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie należy zwiększyć ogień i doprowadzić miksturę do wrzenia. Dżem należy gotować do temperatury 105 st C, często mieszając. Aby sprawdzić czy dżem jest gotowy można włożyć talerz do zamrażalnika po około 10 minutach wyjąć go i nałożyć na niego łyżeczkę gorącego dżemu. Po około minucie trzymania talerza w lodówce wyjmujemy go i jeśli po przejechaniu palcem po dżemie jego powierzchnia ulegnie zmarszczeniu możemy mieć pewność, że dżem jest gotowy. Końcowym etapem będzie przełożenie dżemu do słoików. Dżem przygotowany w ten sposób jest miękki i łatwo się rozsmarowuje.