Jeżeli lubisz chodzić na grzyby i pozbierałaś ich w tym roku, co niemiara, mamy dla Ciebie świetny pomysł — prosty przepis na potrawę z grzybami w śmietanie. Odpowiednio przygotowane grzyby w śmietanie nie tylko dobrze smakują, ale również świetnie się prezentują — będą doskonałym dodatkiem do pieczonych ziemniaczków, chleba, placków ziemniaczanych oraz makaronów. Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z przepisem. Napisz nam w komentarzu czy Ci smakowało!
Czego potrzebujesz?
· 1 kg grzybów
· 1 duża cebula
· 1 łyżka tłuszczu
· 3/4 szklanki śmietany
· 1 łyżka mąki
· sól
· pieprz
Sposób przygotowania:
1. Grzyby należy dokładnie umyć i obrać. Warto odkroić brzydkie oraz zepsute części grzyba. Resztę należy pokroić w paseczki.
2. Pokrojone grzyby włóż do rondelka raz z drobno posiekaną cebulą oraz tłuszczem.
3. Całość duś do tej pory, aż większość soku zostanie odparowana. Dodaj soli i pieprzy do smaku. Następnie wlej połowę śmietany i duś przez kolejne pół godziny.
4. Po wyznaczonym czasie dodaj resztę śmietany dokładnie wymieszanej z mąką. Czekaj aż całość się zagotuje. Gotowe!
Smacznego!!!