Sezon jesienny to okres, w którym możemy przyrządzać pyszne smoothies z sezonowych warzyw i owoców. Jednym z najbardziej charakterystycznych jesiennych produktów jest dynia. Ta piękna, pomarańczowa
roślina jest bogatym źródłem witamin (A,B6, C, E, kwasu foliowego) i minerałów (magnezu, potasu, sodu, żelaza czy wapnia). Dynię wykorzystujemy w kuchni na wiele sposobów. Oprócz efektownej dekoracji na halloween, wykonasz z niej także zupę, ciasto, puree, sałatkę czy rozgrzewający koktajl. Jak zrobić pyszne smoothie z dynią i imbirem?
Czego potrzebujesz?
- około 3/4 szklanki puree z dyni
- połowę dojrzałego awokado
- 1 banana
- korzenia imbiru
- około 1/4 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej
- łyżeczki syropu z agawy
- pieprzu cayenne
- wody
Aby wykonać puree z dyni, musisz pokroić warzywo na małe kawałki i piec je przez około 30 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu dyni, zmiksuj ją przy pomocy blendera. Otrzymane puree umieść w głębokim naczyniu i dodaj do niego awokado, banana, ok. 2cm korzenia imbiru startego na tarce, przyprawy (z wyjątkiem pieprzu cayenne) oraz syrop. Do otrzymanej mieszanki dolewaj wody, aby uzyskać napój o pożądanej konsystencji. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj odrobinę pieprzu cayenne. Smoothie przelej do szklanek i dodaj np. świeże figi. Owoce te będą nie tylko estetyczną dekoracją, ale też idealnie podkreślą smak Twojego koktajlu. Smacznego!