09.02.2024

Prosty przepis na uszka do wigilijnego barszczu

Prosty przepis na uszka do wigilijnego barszczu

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Piotr Nowak
Piotr jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, zajmującym się tematyką zdrowego stylu życia i fitnessu. Jego artykuły oferują praktyczne wskazówki dotyczące aktywności fizycznej, planowania zdrowych posiłków oraz motywacji do zmiany nawyków na lepsze.
Udostępnij

Dla wielu osób uszka z czerwonym barszczem to kwintesencja świąt - jest to danie, które przyrządza się raz w roku i cieszy ono aromatycznym zapachem oraz wyjątkowym smakiem. Przepis na uszka wigilijne jest niezwykle prosty - każdy sobie z nimi poradzi, nawet jeżeli będzie je robił pierwszy raz w życiu. Zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu! Kiedy zrobisz uszka, koniecznie daj nam znać, jakie wyszły!


Czego potrzebujesz do ciasta?

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wrzącej wody
  • szczypta soki
  • 3 łyżki oleju


Czego potrzebujesz do farszu?

  • 10 dag suszonych grzybów
  • kilka pieczarek
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz


Jak przygotować uszka wigilijne?

  • Na samym początku zajmiemy się zrobieniem ciasta. A więc dokładnie przesiej mąkę na stolnicę i dodaj do niej szczyptę soli. Stopniowo do mąki dodawaj wrzątek oraz olej i wyrabiaj ciasto do otrzymania gładkiej masy. Ciasto odstaw na ok. 15-20 minut pod przykryciem. Podziel na pół i wałkuj na cienkie placuszki, dodawaj farszu, zlepiaj uszka i gotuj. 
  • A teraz przejdźmy do przygotowania ciasta. Farsz warto przygotować znacznie wcześniej od ciasta, ponieważ same grzyby powinny gotować się aż do uzyskania miękkości, czyli ok. pół godziny. Cebule pokrój w drobną kostkę, tak samo zrób z pieczarkami. Cebulkę podsmaż na patelni, wrzuć pieczarki i pokrojone w mniejsze kawałki grzyby - całość duś przez kilka minut. Nie zapomnij doprawić mikstury solą i pieprzem. Jeżeli grzyby swoją teksturą są za rzadkie, całość możesz zagęścić bułką tartą. 
  • Uszka możesz ugotować od razu lub ugotować i podać z barszczem. Jak gotować uszka? Gotuj na małym palniku przez ok. 2 minuty od ich wypłynięcia. Wyciągaj je łyżką cedzakową i wrzucaj kolejne partie. 


Smacznego! Daj nam znać, jak Ci smakowały!

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Świetny przepis, skorzystam z niego przed wigilią.
~Patrycja
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Najlepsze porady Kulinarne Czy opis porady Prosty przepis na uszka do wigilijnego barszczu pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Prosty przepis na uszka do wigilijnego barszczu? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Prosty przepis na uszka do wigilijnego barszczu
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
uwielbiam
~Prosty przepis na uszka do wigilijnego barszczu
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności