Zupa piernikowa - słyszałeś kiedyś o tym daniu, czy jest ono dla Ciebie nowością? Zupa piernikowa funkcjonuje również pod nazwą moczki wigilijnej i jest to tradycyjna potrawa ze Śląska. Oczywiście moczki różnią się pomiędzy sobą, ponieważ każdy ma inny sposób na ich przygotowanie, jednakże konwencja jest jedna - to połączenie twardego piernika z kompotem oraz bakaliami. I chociaż moczka nie wydaje się zbyt apetyczna, to jednak warto ją spróbować, ponieważ swoim aromatem wskazuje na świąteczny klimat.
Czego potrzebujesz?
- 250 g ciemnego piernika twardego
- 6 szklanek (po 250 ml) kompotu z suszonych śliwek
- cukier
- sok z cytryny
- 100 g orzechów włoskich
- 150 g migdałów włoskich
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g moreli
- pół szklanki rodzynek
Przygotowanie:
1. Pierwszym krokiem do przygotowania zupy piernikowej, tzw. moczki wigilijnej, jest pokrojenie w większą kostkę piernika i zalanie go 2 litrami wody, aby namiękł. Po chwili całość miksujemy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu.
2. Suszone śliwki i morele drobne pokrój, a wszystkie orzechy posiekaj.
3. Z kompotu odcedź śliwki - możesz je wykorzystać w tworzeniu zupy piernikowej, jednakże musisz je wydrylować jeżeli mają w sobie pestki, nie zapomnij ich zmiksować.
4. Do gotującego się na małym ogniu piernika dodaj wszystkie przygotowane składniki i dokładnie wszystko wymieszaj.
5. Zupa piernikowa powinna smakować słodko-kwaśno, dlatego według własnych preferencji dodać cukier i cytrynę.
Smacznego! Daj nam znać, czy u Ciebie w domu przygotowuje się zupę piernikową na święta i czy różni się ona od naszego przepisu! :)