Sos sojowy to składnik, który coraz częściej można spotkać w kuchniach. Jest on świetnym dodatkiem do sałatek i marynat, a przy tym powinien się w niego zaopatrzyć każdy, kto gustuje w kuchni azjatyckiej. Niestety, sos ten jest źródłem glutenu, co oznacza, że osoby z nietolerancją muszą go wykluczyć z jadłospisu. Drugim kontrowersyjnym składnikiem sosu jest często modyfikowana genetycznie soja. Jeśli unikasz któregoś z tych produktów, a mimo to chcesz korzystać w kuchni z sos sojowego, poniżej podajemy przepis na alternatywną jego wersję.
Co przygotować?
- 2 szklanki bulionu wołowego
- 1 łyżeczkę octu winnego (lub jabłkowego, jednak trzeba liczyć się z lekką zmianą smaku sosu)
- 1 łyżeczkę octu balsamicznego
- 2 łyżeczki melasy (lub cukru trzcinowego)
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczkę sosu rybnego
- po szczypcie soli, pieprzu i imbiru
Co robić?
Wszystkie składniki prócz sosu rybnego należy ze sobą zmieszać i podgrzewać na patelni, aż się dobrze ze sobą połączą. Gdy sos zawrze, należy go gotować przez około 8 minut, ciągle mieszając, do momentu, w którym zmniejszy objętość o połowę. Potem patelnię należy zdjąć z ognia i przez chwilę studzić. Na koniec należy dodać sos rybny, dokładnie go wymieszać i sprawdzić, czy smak całości jest odpowiedni. W razie konieczności można go jeszcze doprawić solą, pieprzem lub imbirem. Gotowy sos wystarczy przelać do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce.