Jesień to sezon na dynie. Warto jeść to warzywo bo jest nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Dynia jest bogata w witaminy i minerały. Docenili to już meksykańscy Indianie stosując ją zarówno w medycynie naturalnej, jak i w kuchni. Warzywo to można wykorzystać na wiele różnych sposobów jednym z nich jest wykonanie z niej ciasta. Co ciekawe pierwsze ciasto dyniowe zostało upieczone przez jednych z pierwszych osadników w Ameryce. Nie zawsze jest jednak czas na długie przygotowywanie, a potem pieczenie ciasta. Oto świetny przepis na ciasto dyniowe bez pieczenia, który pozwoli je zrobić łatwo i szybko. Jego słodko- korzenny smak z pewnością docenią wszyscy domownicy oraz goście.
Składniki:
Masa dyniowa:
- 150 g przecieru z dyni
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 ml mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
Spód ciasta:
- 250 g herbatników
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Aby przygotować ciasto dyniowe należy pokruszyć wałkiem herbatniki lub zmiksować je w melakserze. Po rozpuszczeniu masła trzeba je wymieszać z herbatnikami. Masę należy wylepić na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki. Kolejnym krokiem jest zmiksowanie cukru pudru z serkiem mascarpone i dodanie do nich przecieru z dyni oraz przygotowane przyprawy. Masę należy wylać na schłodzony spód, a następnie ponownie włożyć na przynajmniej cztery godziny do lodówki. Przecier z dyni można zrobić krojąc warzywo w kostkę, podlać odrobiną wody i ugotować, a następnie zmiksować. Taki przecier świetnie nadaje się nie tylko do ciasta dyniowego, ale także do zup, humusu, sosów czy innych deserów. Smacznego