Sernik to pyszny deser, który zna każdy. Jednak jego pieczenie jest dość pracochłonne i nie zawsze udaje się go zrobić tak, by doskonale smakował. Jeśli więc lubisz sernik, ale nie masz zbyt wiele czasu by go robić i piec sprawdź ten przepis. Pyszne ciastka sernikowe z dodatkiem ryżu to świetna alternatywa dla tradycyjnego sernika. Smakują wyśmienicie, a są proste w przygotowaniu. Taki deser jest idealny dla dzieci. Placki serników się nie rozpadają, bo dzięki dodaniu ryżu są zwarte. Jak zrobić delikatny sernik z ryżem? Oto prosty przepis
Składniki:
- 500 g twarogu
- 2 łyżki stołowe kaszy manny
- 2 łyżki stołowe ryżu
- 1 jajko kurze
- 1 łyżka stołowa skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki stołowe mąki
- 2 łyżki stołowe cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- wanilia
- olej roślinny
Przygotowanie:
Na początku należy przetrzeć twaróg przez sito, aby był jednorodny. Kolejnym krokiem jest ugotowanie ryżu i spłukanie go w chłodnej wodzie. Powinien być to zwykły biały ryż. DO naczynia rozbijamy jajko dodajemy wanilię, cukier, proszek do pieczenia i skrobię. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy kolejno mąkę i kaszę manną. Na koniec dodajemy ryż i twaróg i wyrabiamy całość na ciasato. Rozdzielamy je na małe kulki które spłaszczamy formując okrągłe placki. Serniki smażymy po obu stronach aż będą przyrumienione. Smacznego!