Ogórki kiszone to tradycyjny polski przysmak. Przełom lipca i sierpnia to sezon na ogórki gruntowe, a tym samym doskonały moment na ich zakiszenie. Ogórki kiszone nie tylko świetnie smakują, ale są także bardzo zdrowe. Zawierają dużo witaminy A, K i C. Dzięki zawartości prozdrowotnych substancji doskonale wpływają na układ pokarmowy i nerwowy. Pomagają wyregulować ciśnienie, wzmacniają odporność i oczyszczają organizm. Idealne ogórki kiszone powinny być twarde, chrupiące i aromatyczne. Jak zrobić takie ogórki kiszone? Oto prosty przepis.
Składniki:
- 2 duże główki czosnku
- wiązanka łodyg kopru razem z liśćmi i nasionami
- 10-12 cm korzeń chrzanu
- 5 liści dębu
- 12 liści wiśni
- kilkanaście ziaren gorczycy
- 12 liści czarnej porzeczki
- 3 litry wody i 6 płaskich łyżek soli kamiennej
Przygotowanie
Przygotowanie idealnych ogórków kiszonych wymaga zachowania pewnych zasad. Do kiszenia wybieramy ogórki jak najmniejsze i równej wielkości, dzięki czemu ukiszą się równomiernie, a tym samym pozostaną twarde i chrupiące.
Warto pamiętać, by kupić ogórki z samego rana. Najlepsze do ukiszenia będą te zebrane do 7 godzin wcześniej. Zanim zaczniemy kisić ogórki należy dokładnie je umyć- najlepiej wyszorować je szczotką, będą wtedy idealnie czyste.
Następnie należy przygotować sobie słoiki i nakrętki. Powinny być wyparzone, bez uszkodzeń. Ogórki w słoikach układamy ciasno,a pomiędzy nimi upychamy koper, chrzan i czosnek (nieobrany- bo w łupinie jest najwięcej aromatu). Zasadą, o której warto jest pamiętać to używanie do kiszenia ogórków, niejodowanej soli kamiennej. W dużym garnku należy zagotować wodę, dodać do niej sól i zamieszać. Po ostygnięciu zalewamy nią każdy słoik. Ogórki powinny być całkowicie przykryte. Na koniec należy mocno zakręcić słoiki odwrócić je do góry dnem i pozostawić na kilka godzin. Po tym czasie odwracamy słoiki i pozostawiamy je w temperaturze pokojowej. Później słoiki przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu najlepiej w piwnicy, spiżarni itp. Gotowe do spożycia będą po 2- 3 miesiącach od zakiszenia. Sekret ich twardości tkwi w liściach wiśni i dębu.