Marynowana czerwona cebula doda wyrazistego smaku niejednej potrawie — doskonale pasuje jednakowo do mięsa, kanapek, sałatek oraz dań przyrządzonych na bazie fasoli. Oprócz smaku wyróżnia się również przepiękny intensywny kolor! Przygotowanie marynowanej cebuli nie zajmuje dużo czasu — w lodówce można ją przechowywać nawet przez kilka tygodni. Przepis znajdziesz poniżej!
Czego potrzebujesz?
1 czerwona cebula,
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
¾ szklanki białego octu winnego (octu ryżowego lub octu jabłkowego)
1 mały ząbek czosnku
5 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
3 gałązki tymianku
suszone chili
A więc po kolei...
1. Pokrój cebulę w cienkie talarki (ok. 6 mm). W międzyczasie zagotuj 3 szklanki wody.
2. Cukier, sól i inne przyprawy umieść na dnie pojemnego słoika. Następnie zalej przyprawy octem i mieszaj od czasu do czasu, aż cukier i sól się rozpuszczą — nie zalecamy stosowania octu spirytusowego, ponieważ jego smak jest zbyt ostry.
3. Talarki cebuli umieść w sitku, a następnie zacznij je powoli przelewać wrzątkiem nad zlewem. Poczekaj aż całkowicie ociekną z wody.
4. Cebulę wrzuć do słoika i delikatnie wymieszaj, aby przyprawy skomponowały się ze wszystkimi talarkami.
5. Szczelnie zamknij słoik — cebula będzie gotowa już po 30 minutach, jednak znacznie lepiej będzie smakować po kilku godzinach.
6. Po otwarciu słoiczka cebula zachowa świeżość nawet na kilka tygodni, jeżeli będziesz przechowywać ją w lodówce.
Smacznego!