Pierniczki sÄ… jednym z najpopularniejszych wypieków, jakie przygotowujemy na ÅšwiÄ™ta. Trzeba jednak znać odpowiedni przepis na pierniki, aby wyszÅ‚y miÄ™kkie i aromatyczne. Tradycyjny przepis mówi o tym, aby pierniki piec wczeÅ›niej, nawet na kilka tygodni przed Å›wiÄ™tami, aby przez ten czas mogÅ‚y poleżeć w puszcze lub sÅ‚oiku. W przeciwnym razie bÄ™dÄ… twarde. Na szczęście dla wszystkich spóźnialskich mamy również przepis, dziÄ™ki któremu pierniki można upiec nawet rano w wigiliÄ™ i od razu bÄ™dÄ… aromatyczne i miÄ™kkie.
Sprawdzony przepis na pierniki świąteczne
Korzenny aromat pierników jest jednym z najbardziej kojarzonych zapachów Å›wiÄ…tecznych, tuż obok zapachu choinki, suszu, czy mandarynek. Wspólne przygotowywania pierników, wycinanie ciekawych ksztaÅ‚tów z ciasta czy późniejsze dekorowanie ciasteczek może być Å›wietnÄ… zabawÄ… dla caÅ‚ej rodziny. Oprócz tego pierniczki sÄ… naprawdÄ™ pyszne, dlatego nie może zabraknąć ich wÅ›ród Å›wiÄ…tecznych sÅ‚odkoÅ›ci. Wiele osób siÄ™ga po tradycyjny przepis na pierniki, który jest znany od pokoleÅ„. Wymaga on jednak, aby ciasteczka byÅ‚y pieczone odpowiednio wczeÅ›niej przed Bożym Narodzeniem, najlepiej w poÅ‚owie grudnia, a nastÄ™pnie leżakowaÅ‚y w metalowej puszcze lub w sÅ‚oiku umieszczonym w ciemnym miejscu. Jako że Å›wiÄ™ta już za kilka dni, czasu na ich przygotowanie może zabraknąć. JeÅ›li jednak chcesz zajadać siÄ™ podczas Å›wiÄ…t pysznymi piernikami nie musisz siÄ™ martwić. Możesz skorzystać z prostego przepisu, dziÄ™ki któremu pierniki przygotujesz na ostatniÄ… chwilÄ™ i od razu po upieczeniu bÄ™dÄ… miÄ™kkie i pyszne.
SkÅ‚adniki, których potrzebujesz:
- 2 szklanki mÄ…ki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 50 g masła
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki korzennej przyprawy
- 1 łyżeczka sody
Dodatkowo potrzebne będą:
- foremki
- lukier
- akcesoria do dekorowania pierników
Przepis na pierniczki - krok po kroku
- Przygotowanie ciasta na pierniki rozpoczynamy od zmieszania w dużej misce suchych skÅ‚adników. MÄ…kÄ™ dokÅ‚adnie przesiewamy przez sitko, dodajemy do niej cukier sodÄ™ i przyprawÄ™ korzennÄ…. Mieszamy i odstawiamy na bok.
- W niewielkim garnku rozpuszczamy masÅ‚o z miodem, mieszajÄ…c aby nic siÄ™ nie przypaliÅ‚o. Odstawiamy na chwilÄ™ aby przestygÅ‚o i dodajemy do pozostaÅ‚ych skÅ‚adników. Wbijamy jajko i mieszamy wszystko.
- Zabieramy siÄ™ za zagniatanie ciasta i robimy to do momentu aż bÄ™dzie gÅ‚adkie. Wtedy możemy je rozwaÅ‚kować, na grubość okoÅ‚o 0,5 cm. NastÄ™pnie przy pomocy foremek wykrawamy ksztaÅ‚ty pierniczków.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pierniki wykładamy na blachę wyścielaną papierem. Pieczemy około 10 minut.
- Gdy pierniczki będą już gotowe, czekamy aż przestygną. Możemy udekorować je lukrem, kolorowymi pisakami lub innymi słodkimi ozdobami.