Pieczone ziemniaki to świetna przekąska lub dodatek do obiadu. Przygotowanie jest banalnie proste, a w dodatku bardzo tanie. Ziemniaczki możemy upiec w piekarniku lub na grillu. Będą dzięki temu zdrowszą alternatywą dla frytek smażonych na głębokim tłuszczu. Zachowają także więcej substancji odżywczych i nie będą tłuste w smaku. Ziemniaki można obrać lub przygotować w mundurkach. Jeśli wybierzemy ten drugi sposób, pamiętajmy aby je dokładnie umyć i wyszorować.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 łyżki oleju lub oliwy,
- sól,
- mieszanka ziół prowansalskich,
- curry,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- czosnek granulowany.
Sposób przygotowania:
1. Dokładnie umyj i wyszoruj ziemniaki w ciepłej wodzie. Upieczone ze skórką będą smaczniejsze. Jeśli preferujesz jednak ziemniaczki bez skórki, po prostu je obierz.
2. Podziel ziemniaki na mniejsze kawałki. Możesz pokroić je na łódeczki, talarki lub kostkę. Im drobniejsze będą, tym szybciej się upieką.
3. Umieść pokrojone ziemniaki w misce. Polej olejem lub oliwą. Posyp przyprawami. Wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej ziemniaczki. Nastaw piekarnik na 200 stopni i piecz około 30 minut, aż będą złote. Możesz w międzyczasie sprawdzać widelcem, czy są już wystarczająco miękkie.
Tak przygotowane ziemniaczki możesz podać jako dodatek do dania głównego lub zjeść jako przekąskę. Dodatkowo możesz posypać je serem oraz podawać z sosem czosnkowym i keczupem.
Zamiast ziemniaków możesz użyć również batatów.