Placek z truskawkami to prosty i szybki w przygotowaniu deser, który zachwyci każde podniebienie! Perfekcyjnie uda się zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi owocami. Jako, że truskawki są teraz w sezonie warto zestawić je z rabarbarem. Takie połączenie kwasowości i słodyczy perfekcyjnie zostanie wyrównane, tworząc prawdziwą ucztę. Smak całego placka zostanie podkreślony przez odrobinę pieprzu lub cynamonu, które dodadzą ciastu pikanterii. Serdecznie zachęcamy do sprawdzenia pysznego przepisu!
Czego potrzebujesz?
5 jajek
1.5 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki drobnego cukru
szczypta soli
szczypta cynamonu
300 g świeżych truskawek
Kilka słów o odpowiednim przygotowaniu!
Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij na puszystą masę — stopniowo dodawaj żółtka. Dodaje suche składniki, które połącz za pomocą szpatułki. Truskawki obtocz w mące i dodaj do masy biszkoptowej. Owoce powinny być obtoczone w mące pszennej, orkiszowej lub skrobi ziemniaczanej, aby lepiej przywierały do ciasta i nie opadły na dno. Jeśli używasz owoców mrożonych, odsącz je z nadmiaru wody i zastosuj powyżej opisaną metodę. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 50 minut w 160 stopniach Celsjusza — do tzw. suchego patyczka. Gotowy produkt udekoruj cukrem pudrem.