Riesling to szczep, który jak mało który zaskarbił sobie sympatię zarówno winiarzy i sommelierów, jak i konsumentów. Uniwersalność, łatwość komponowania z daniami, balans kwasowości – za co jeszcze warto docenić te wina?
Szlachetny niemiecki rodowód
By zrozumieć popularność win z tego szczepu, warto poświęcić moment jego historii. Pierwsze potwierdzone wzmianki na temat rieslingów pochodzą z XV wieku. Co ciekawe, chociaż zgodnie z powszechnymi skojarzeniami ich genealogię wywodzi się z terenów niemieckich (dolina Renu), chętnie „przyznaje się” do niej również Austria. Co będzie jednak dla nas najważniejsze, ten szczep doskonale sprawdza się w uprawie na chłodniejszych terenach. Współcześnie jest to najczęściej wytwarzane wino w Niemczech, niezwykle popularne również we francuskiej Alzacji, na północy Włoch, a nawet w Nowym Świecie, czyli Australii i Nowej Zelandii. I o ile uniwersalność szczepu pod kątem geograficznym ma duże znaczenie w kontekście jego powszechności, to dużą rolę odegrała tu także historia Europy. Rieslingi zostały nieco zapomniane w XX wieku, oczywiście przez wzgląd na zaangażowanie Niemiec w I i II wojnę światową. Ich renesans rozpoczął się od lat 80. ubiegłego stulecia, a na popularyzację bez wątpienia miało wpływ zaangażowanie Niemców w promocję swoich trunków.
Terroir. Jak wiele zawdzięczamy pochodzeniu
Powszechność uprawy szczepu riesling to wspaniała wiadomość dla smakoszy. Dlaczego? Ze względu na „terroir”!
Terroir to termin, który odnosi się nie tylko do win, ale również do wielu innych produktów spożywczych. Oznacza pewien niepowtarzalny smak, aromat, charakter, który jest możliwy do uzyskania tylko w określonych warunkach glebowych i klimatycznych. I ten rys jest dla rieslingów kluczowy. Fachowo mówimy o „ekspresji terroir”, która w przypadku naszego winnego bohatera jest znacząca. Co oznacza to w praktyce? Że rieslingi możecie odkrywać bez końca, a każde nowe miejsce, z którego pochodzić będzie dana butelka, może otworzyć przed Wami zupełnie inne doświadczenia smaków i aromatów.
Krągłość, rześkość, owocowość
Smak rieslingów może przywodzić na myśl wakacje – ich uniwersalna rześkość będzie wspaniałym kompanem letnich spotkań towarzyskich, tak przy posiłku, jak i solo. Niezależnie od regionu pochodzenia, dla tych win właściwa będzie także kwasowość, mineralność i bogaty bukiet, w którym odkryjecie przede wszystkim owocowe nuty. W kolorze są to wina przeważnie jasne, słomkowe… Choć również w tym aspekcie rieslingi mogą Was zaskoczyć. Czerwony riesling to niezwykle unikatowe wino, produkowane przez winnice wyłącznie nadreńskie i alzackie. Co ciekawe, chociaż jego czerwień jest niepodważalna, to wino, które powstaje z… białych winogron. Za jego barwę odpowiada skórka owocu. Kwestia jego pochodzenia nie została rozstrzygnięta. Dla części ekspertów to mutacja szczepu, inni zaś uznają, że właśnie to „biały riesling” jest późniejszym wariantem.
Jak wybrać idealny riesling, który podbije Wasze podniebienia? W zależności od preferencji możecie sięgnąć po:
- wina pochodzące z typowo chłodniejszych regionów, np. niemieckie, które oczarują Was nutami zielonych jabłek, limonki czy gruszek;
- wina z cieplejszych, południowych terenów – które oprócz kwasowości wyróżniać będą nuty tropikalnych owoców;
- wina z Nowego Świata, a zwłaszcza australijskie będą cechować się znacznie większą wytrawnością i oleistością.
Ile słodkości w rieslingach?
Rieslingi to wina o znacznej zawartości cukru resztkowego. To sprawia, że ich smak wzbogacają dodatkowe nuty. Poziom słodyczy to coś, co bardzo odróżnia poszczególne odmiany rieslinga. Tu pomocna może okazać się systematyka wprowadzona w ojczyźnie szczepu – Niemczech. Jeżeli preferujecie wina wytrawniejsze, ale lekkie, dobrym wyborem będzie Riesling Kabinett, który cechuje się kwiatowymi nutami i wyraźną kwasowością. Znacznie więcej słodyczy kryje w sobie Beerenauslese, wino wytwarzane z późnych zbiorów winogron, które najczęściej pokrywa już szlachetna pleśń. Zawartość cukru wpływa również na trwałość. Im więcej słodyczy, tym lepiej riesling sprawdza się w leżakowaniu, a wśród takich „starszych” butelek znajdziecie między innymi rodzaje Trockenbeerenauslese i wspomniane już Beerenauslese.