Kiedy mowa o winach hiszpańskich, nie sposób nie wspomnieć o Rioja, czyli prawdziwej perle tamtejszego winiarstwa, która zachwyca niezwykłym smakiem. Sprawdź, co sprawia, że jest ono takie wyjątkowe, skąd dokładnie pochodzi i jakich pysznych drinków może być podstawą.
Rioja - co oznacza jego nazwa
Wina te wzięły swoją nazwę od regionu, w którym są produkowane. Ta z kolei wywodzi się od rzeki Oja. Po hiszpańsku jest to Rio Oja i to właśnie połączenie tych dwóch wyrazów dało początek nazwie tego hiszpańskiego obszaru. W 1991 roku Rioja jako pierwszy hiszpański region otrzymał oznaczenie DOCa (Denominación de Origen Calificada), co po polsku oznacza "Kwalifikowana nazwa pochodzenia". Jest to najwyższa klasyfikacja w hiszpańskim systemie apelacji.
Skąd pochodzi
Ojczyzną wspomnianego wina jest Hiszpania, a ściślej rzecz biorąc - trzy tamtejsze apelacje. Należą do nich Rioja Alta, Rioja Alavesa oraz Rioja Baja. Na tych obszarach w większości uprawiany jest szczep tempranillo, z którego wytwarzane jest wino czerwone.

Rodzaje wina Rioja
Wino to można podzielić na kilka różnych rodzajów. Czynnikiem decydującym jest tutaj ich… wiek, który wpływa zarówno na smak, jak i aromaty zamknięte w butelce tego niezwykłego trunku.
- Joven
To wino młode, które jest przeznaczone do niemal natychmiastowego wypicia (już nawet w kilka miesięcy po winobraniu). Jego znakiem rozpoznawczym są lekkie, owocowe aromaty, które idealnie pasują do letnich spotkań w gronie przyjaciół. - Crianza
Ten rodzaj wina Rioja dojrzewa 2-3 lata, z czego rok spędza w specjalnie do tego przeznaczonych dębowych beczkach. - Reserva
W tym wypadku proces starzenia wynosi minimum 3 lata, z czego przez przynajmniej rok znajduje się w dębowych beczkach. - Gran reserva
To nie lada gratka dla koneserów najwyższej jakości. Ten rodzaj wina Rioja dojrzewa 5 lat, z czego minimum 2 lata w dębowych beczkach. W efekcie otrzymujemy intensywny, mocny aromat, który zachwyci największych smakoszy.
Z czym łączyć wino Rioja
Hiszpańskie wino doskonale czuje się w towarzystwie hiszpańskich potraw. Warto parować je np. z wytrawnymi tapas z chorizo w roli głównej. Jednak pasuje także do wędlin, pikantnych mięs (przede wszystkim wołowiny) oraz zarówno do twardych, jak i długo dojrzewających serów. Z kolei lekkie, białe i różowe odmiany tego wina świetnie łączą się z sałatkami, drobiem, risotto i grillowanymi warzywami.
Przepisy z winem Rioja w roli głównej
Będzie ono także doskonałą bazą do wielu interesujących drinków - i to nie tylko dla wielbicieli hiszpańskich smaków. Zebraliśmy dla Ciebie kilka propozycji!
Hiszpański Manhattan
Ten drink przypadnie do gustu wielbicielom mocniejszych i bardziej aromatycznych połączeń.
Składniki:
- 45 ml whisky bourbon
- 15 ml czerwonego wina Rioja
- 15 ml słodkiego wermutu
- 2 krople angostury
- skórka pomarańczowa do dekoracji
- lód
Przygotowanie:
- Wypełnij szklankę do miksowania lodem.
- Dodaj wszystkie płynne składniki i wymieszaj łyżką barową przez około 30 sekund.
- Przecedź do schłodzonej szklanki koktajlowej.
- Udekoruj skórką pomarańczową, uprzednio skraplając olejkami cytrusowymi powierzchnię drinka.
Rioja Sour
Propozycja dla osób ceniących sobie bardziej owocowe, słodkie drinki, które doskonale pasują na przykład do przyjęć w ogrodzie.
Składniki:
- 60 ml białego wina Rioja
- 30 ml soku z cytryny
- 20 ml syropu cukrowego
- 15 ml likieru pomarańczowego
- lód
- plasterek cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieść w shakerze z lodem.
- Energicznie wstrząsaj przez 15-20 sekund.
- Przecedź do schłodzonej szklanki koktajlowej.
- Udekoruj plasterkiem cytryny.
Tinto de Verano
Bez tego drinka naprawdę trudno wyobrazić sobie gorące, hiszpańskie wakacje. Nic dziwnego, bo jego słodyczy i smakowi naprawdę trudno się oprzeć.
Składniki:
- 120 ml czerwonego wina Rioja
- 120 ml lemoniady cytrynowej
- plasterki cytryny i limonki
- świeża mięta
- lód
Przygotowanie:
- Napełnij wysoką szklankę lodem.
- Wlej wino Rioja i lemoniadę w równych proporcjach.
- Całość delikatnie zamieszaj.
- Udekoruj drink plasterkami cytryny, limonki i gałązką mięty.