31.03.2025

Rioja - wino, które smakuje Hiszpanią

Rioja - wino, które smakuje Hiszpanią

Ocena artykułu

Na podstawie 1 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Krzysztof Szymański
Krzysztof jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, zajmującym się tematyką psychologii i rozwoju osobistego. Jego artykuły zawierają praktyczne wskazówki dotyczące radzenia sobie ze stresem, budowania pewności siebie oraz osiągania sukcesu w życiu osobistym i zawodowym.
Udostępnij

Kiedy mowa o winach hiszpańskich, nie sposób nie wspomnieć o Rioja, czyli prawdziwej perle tamtejszego winiarstwa, która zachwyca niezwykłym smakiem. Sprawdź, co sprawia, że jest ono takie wyjątkowe, skąd dokładnie pochodzi i jakich pysznych drinków może być podstawą.

Rioja - co oznacza jego nazwa

Wina te wzięły swoją nazwę od regionu, w którym są produkowane. Ta z kolei wywodzi się od rzeki Oja. Po hiszpańsku jest to Rio Oja i to właśnie połączenie tych dwóch wyrazów dało początek nazwie tego hiszpańskiego obszaru. W 1991 roku Rioja jako pierwszy hiszpański region otrzymał oznaczenie DOCa (Denominación de Origen Calificada), co po polsku oznacza "Kwalifikowana nazwa pochodzenia". Jest to najwyższa klasyfikacja w hiszpańskim systemie apelacji.

Skąd pochodzi

Ojczyzną wspomnianego wina jest Hiszpania, a ściślej rzecz biorąc - trzy tamtejsze apelacje. Należą do nich Rioja Alta, Rioja Alavesa oraz Rioja Baja. Na tych obszarach w większości uprawiany jest szczep tempranillo, z którego wytwarzane jest wino czerwone.

Rodzaje wina Rioja

Wino to można podzielić na kilka różnych rodzajów. Czynnikiem decydującym jest tutaj ich… wiek, który wpływa zarówno na smak, jak i aromaty zamknięte w butelce tego niezwykłego trunku.

  • Joven
    To wino młode, które jest przeznaczone do niemal natychmiastowego wypicia (już nawet w kilka miesięcy po winobraniu). Jego znakiem rozpoznawczym są lekkie, owocowe aromaty, które idealnie pasują do letnich spotkań w gronie przyjaciół.
  • Crianza
    Ten rodzaj wina Rioja dojrzewa 2-3 lata, z czego rok spędza w specjalnie do tego przeznaczonych dębowych beczkach.
  • Reserva
    W tym wypadku proces starzenia wynosi minimum 3 lata, z czego przez przynajmniej rok znajduje się w dębowych beczkach.
  • Gran reserva
    To nie lada gratka dla koneserów najwyższej jakości. Ten rodzaj wina Rioja dojrzewa 5 lat, z czego minimum 2 lata w dębowych beczkach. W efekcie otrzymujemy intensywny, mocny aromat, który zachwyci największych smakoszy.

Z czym łączyć wino Rioja

Hiszpańskie wino doskonale czuje się w towarzystwie hiszpańskich potraw. Warto parować je np. z wytrawnymi tapas z chorizo w roli głównej. Jednak pasuje także do wędlin, pikantnych mięs (przede wszystkim wołowiny) oraz zarówno do twardych, jak i długo dojrzewających serów. Z kolei lekkie, białe i różowe odmiany tego wina świetnie łączą się z sałatkami, drobiem, risotto i grillowanymi warzywami.

Przepisy z winem Rioja w roli głównej

Będzie ono także doskonałą bazą do wielu interesujących drinków - i to nie tylko dla wielbicieli hiszpańskich smaków. Zebraliśmy dla Ciebie kilka propozycji!

Hiszpański Manhattan

Ten drink przypadnie do gustu wielbicielom mocniejszych i bardziej aromatycznych połączeń.

Składniki:

  • 45 ml whisky bourbon
  • 15 ml czerwonego wina Rioja
  • 15 ml słodkiego wermutu
  • 2 krople angostury
  • skórka pomarańczowa do dekoracji
  • lód

Przygotowanie:

  1. Wypełnij szklankę do miksowania lodem.
  2. Dodaj wszystkie płynne składniki i wymieszaj łyżką barową przez około 30 sekund.
  3. Przecedź do schłodzonej szklanki koktajlowej.
  4. Udekoruj skórką pomarańczową, uprzednio skraplając olejkami cytrusowymi powierzchnię drinka.

Rioja Sour

Propozycja dla osób ceniących sobie bardziej owocowe, słodkie drinki, które doskonale pasują na przykład do przyjęć w ogrodzie.

Składniki:

  • 60 ml białego wina Rioja
  • 30 ml soku z cytryny
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 15 ml likieru pomarańczowego
  • lód
  • plasterek cytryny do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieść w shakerze z lodem.
  2. Energicznie wstrząsaj przez 15-20 sekund.
  3. Przecedź do schłodzonej szklanki koktajlowej.
  4. Udekoruj plasterkiem cytryny.

Tinto de Verano
Bez tego drinka naprawdę trudno wyobrazić sobie gorące, hiszpańskie wakacje. Nic dziwnego, bo jego słodyczy i smakowi naprawdę trudno się oprzeć.

Składniki:

  • 120 ml czerwonego wina Rioja
  • 120 ml lemoniady cytrynowej
  • plasterki cytryny i limonki
  • świeża mięta
  • lód

Przygotowanie:

  1. Napełnij wysoką szklankę lodem.
  2. Wlej wino Rioja i lemoniadę w równych proporcjach.
  3. Całość delikatnie zamieszaj.
  4. Udekoruj drink plasterkami cytryny, limonki i gałązką mięty.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(1)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Uwielbiam Rioja, ma niesamowity smak i aromat, zawsze chetnie po nie sięgam. To wino nigdy mnie nie zawodzi.
Wiktoria
31.03.2025